Direct naar artikelinhoud
Video

► ‘Zit het nummer van Marc Van Ranst in uw gsm?’ Ben Weyts geeft in absurd filmpje raad aan... zichzelf

Een beeld uit het filmpje van Ben Weyts.Beeld rv

In een opmerkelijk filmpje geeft Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) goede raad. Hij doet dat niet aan de Vlaamse bevolking, maar wel aan zichzelf. Meer bepaald aan de Ben Weyts van januari 2020. ‘Heb je genoeg toiletpapier in huis?’

Video wordt geladen...

Ben Weyts heeft een patent op originele eindejaarswensen, en ook dit jaar laat hij zich niet onbetuigd. In een YouTube-filmpje zien we de N-VA-minister zogezegd in januari 2020 aan zijn bureau zitten wanneer er een andere versie van Weyts binnenstapt, mét mondmasker. “Ik ben de Ben Weyts van 2020”, zegt die.

Eerst wil de Weyts uit januari (die op dat moment nog nauwelijks van corona gehoord had) weten hoeveel Vlaamse medailles de Olympische Spelen van Tokio hebben opgeleverd. Zijn oudere versie maakt hem duidelijk dat het jaar heel anders is verlopen dan verwacht. “Onze sporters hebben geen wedstrijden verloren. Maar ook geen één gewonnen”, beschrijft hij het uitstel van de Spelen.

Ook op onderwijsvlak verliep 2020 helemaal anders dan Weyts verwacht en gehoopt had. “Jij wordt de meest afstandelijke minister van Onderwijs ooit. Altijd anderhalve meter”, klinkt het.

Toiletpapier

Vervolgens geeft Ben de Oudere advies aan Ben de Jongere. “Heb je genoeg toiletpapier in huis?”, vraagt hij. “Controleer dat toch maar eens. En sla een voorraad in.”

“Zit het gsm-nummer van Marc Van Ranst in uw gsm?”, wil de ervaren Weyts weten. “Die van Twitter?”, vraagt de onwetende versie. “Die professor”, verbetert de oudste Weyts. “Geloof me, je zal hem nog regelmatig moeten bellen.”

.Beeld rv

Of er uiteindelijk een federale regering gevormd is, mét N-VA aan boord, wil Weyts uit januari nog weten. “Met de PS? Neen neen, die hebben de Vlamingen opnieuw goed liggen gehad. Federale regering in België: same old shit.”

Vlaamse veerkracht

Het filmpje is echter niet enkel een terugblik op het deprimerende jaar dat achter ons ligt. Weyts wil duidelijk ook een hart onder de riem steken. “Als je terugblikt in december zal je zien dat die leerkrachten, die leerlingen, die studenten, directies, die dierenasielen, sportverenigingen, coaches... Die hebben allemaal het beste van zichzelf gegeven.”

“Met onze Vlaamse veerkracht komen we hier sterker uit”, besluit Weyts.