Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Belgen volgden ‘kerstmaatregelen’ massaal op: ‘Meer dan de buurlanden’

Belgen volgden ‘kerstmaatregelen’ massaal op: ‘Meer dan de buurlanden’
Beeld BELGA

Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano een analyse gepresenteerd van de mobiliteit van de Belgen rond Kerstmis. En die is bijzonder hoopgevend.

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano gebruikte onderstaande figuur om één en ander bevattelijk te maken. De groene lijn op de figuur toont het percentage van de tijd dat we zijn thuisgebleven. De oranje lijn toont onze verplaatsingen voor winkels. De lichtblauwe lijn toont verplaatsingen voor vrije tijd, de donkerblauwe voor verplaatsingen voor het werk. 

“Zoals gehoopt zien we voor de eerste week van de kerstvakantie een opvallende daling van het aantal verplaatsingen”, aldus de viroloog. “Veel mensen zijn thuisgebleven, vergelijkbaar met het niveau van de herfstvakantie. Enkel tijdens de eerste lockdown werd er nog iets meer thuisgebleven dan met kerstmis, zo’n drie procent meer. Tijdens die eerste lockdown waren de niet noodzakelijke verplaatsingen echter wel verboden, wat nu niet het geval is.”

Winkels

“Tot vlak voor kerstmis hebben we ons weliswaar steeds vaker verplaatst voor de winkels, maar wel steeds minder voor vrije tijd en voor het werk”, vervolgde hij. “De daling in de mobiliteit lijkt daarin dus opnieuw goed overeen te komen met de daling in de besmettingen.”

“Het is ook opvallend dat wij Belgen op kerstdag net iets meer zijn thuisgebleven dan onze buren”, aldus nog Van Gucht. “In België was dat 28 procent van de tijd, tegenover 22 procent in Nederland, 23 procent in Frankrijk, 25 procent in Duitsland en 27 procent in het Verenigd Koninkrijk.”

Winkels
Beeld Crisiscentrum

Volgens de viroloog mogen we dat “een uitstekend resultaat” noemen. “Mensen hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om kerstmis te vieren in hun bubbel.”

“Als we dit kunnen doortrekken naar nieuwjaar en de rest van de kerstvakantie, dan zullen we ongetwijfeld het nieuwe jaar met een pak minder besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens kunnen inzetten. Ondanks alle doemberichten over nieuwe virusvarianten mogen we vooral niet vergeten dat de curve van de besmettingen vooral in onze eigen handen ligt. Het is ons gedrag dat de curve bepaalt en niet het virus.”