Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Britten sturen vaccinatiestrategie bij: eerst zo veel mogelijk Britten één dosis geven in plaats van twee

.Beeld Pexels

Terwijl bij ons de uitrol van de vaccinaties nog op toerental moet komen, kreeg de Britse Margaret Keenan (90) dinsdag al haar tweede dosis van het Pfizer-vaccin toegediend. Maar nu sturen de gezondheidsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk de strategie bij. De tweede dosis van het vaccin zal nu later worden gegeven dan oorspronkelijk gepland zodat meer mensen sneller de eerste dosis kunnen krijgen. Doel: vlugger groepsimmuniteit bekomen. Ook in ons land werd dit al door experts geopperd.

Video wordt geladen...

De beslissing is volgens Sky News genomen om ervoor te zorgen dat de explosieve stijging van het aantal besmettingen sneller onder controle kan gebracht worden. En zeker nu de vermoedelijk meer besmettelijke variant steeds meer om zich heen grijpt, moet ook op het vlak van vaccinatie een versnelling hoger geschakeld worden. Het land zou twee miljoen mensen per week moeten vaccineren om een derde golf te voorkomen, luidt de conclusie van een studie van de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM).

Het aantal nieuwe infecties met het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk blijft immers razendsnel toenemen. Dinsdag registreerden de autoriteiten een dagrecord van 53.135 nieuwe gevallen. Daarmee sneuvelde het oude record van maandag, toen 41.385 nieuwe gevallen waren gemeld. De explosieve cijfers hebben de gezondheidsautoriteiten ertoe aangezet om de strategie te wijzigen.

De tweede dosis zou nu tot drie maanden later worden toegediend, en dus niet na drie weken zoals gebruikelijk is bij het vaccin van Pfizer/BioNTech of na een maand bij het vaccin van Oxford/AstraZeneca. Het vaccin zou drie maanden na de eerste dosis nog 80 procent effectief zijn.

“We raden aan om prioriteit te geven aan de toediening van een eerste dosis wat beide vaccins betreft”, stelde professor Wei Shen Lim van het Comité voor Vaccinaties op een briefing in Downing Street. ”Hierdoor kan het grootste aantal mensen het vaccin in de kortst mogelijke tijd krijgen - en kan het grootste aantal mensenlevens beschermd worden.”

Epidemioloog Pierre Van Damme heeft ook in ons land al geopperd om de vaccinatiestrategie te versnellen door voorlopig slechts 1 dosis te geven in plaats van 2. “Zo zou je sneller meer mensen kunnen bereiken en kom je sneller tot groepsimmuniteit”, zei Van Damme. De epidemioloog suggereerde zelfs dat op die manier voor de zomer de hele Belgische bevolking een eerste dosis kan krijgen en dat het virus minder de kans zal krijgen om te muteren. Hij kreeg bijval van andere experts, zoals microbioloog Herman Goossens en viroloog Johan Neyts.