Weerbericht | Winterse neerslag voor eindejaar

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het wordt donderdag zwaarbewolkt tot betrokken en er valt winterse neerslag in het zuiden en het centrum van het land. Dat meldt het KMI. In de loop van de dag stijgt de sneeuwvalgrens naar 200 tot 300 meter. In de Ardennen zou er over het algemeen 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen, in het centrum valt er smeltende sneeuw of tijdelijk sneeuw.

cevt
Bron: BELGA

In het noorden van het land wordt het wisselend bewolkt met enkele buien. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Ardennen en 5 graden in het westen. Het KMI waarschuwt voor lokale ijzel of rijm- en ijsplekken.

‘s Avonds verlaat de laatste sneeuwval de Ardennen richting oosten. In de oudejaarsnacht wordt het wisselend bewolkt met enkele winterse buien. Overal in het land kunnen er zich ijsplekken vormen die de wegen gevaarlijk glad kunnen maken. De minima liggen tussen +1 en -2 graden in het binnenland en rond +3 graden aan zee. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en krimpt, later soms zwak en veranderlijk in het binnenland.

Op nieuwjaarsdag verwachten we zwaarbewolkt weer met mogelijk, lokaal aanvriezende, mist en nog enkele winterse buitjes op de Ardense toppen. In de loop van de dag wordt het overwegend droog en krijgen we een afwisseling van wolkenvelden en enkele schaarse opklaringen. Aan zee kan er steeds een bui ontstaan die vervolgens landinwaarts trekt. De maxima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +5 graden aan zee bij een meestal zwakke wind uit west tot zuidwest. Vooruitzichten voor vrijdag tot woensdag

Het weekend wordt wat droger. Zaterdag kunnen er aan zee nog steeds enkele buien vallen. In het binnenland blijft het droog met eerst nog kans op (aanvriezende) mist, en later (en vooral dan in het oosten van het land) opklaringen. De maxima variëren tussen -2 graden op de Ardense hoogten en +6 graden aan zee en liggen rond +4 graden in het centrum. De wind waait meestal zwak uit zuid tot zuidwest. Zondag overheerst de bewolking en verwachten we geleidelijk lichte sneeuwval vanuit Duitsland. Het wordt kouder met maxima rond +1 of +2 graden in het centrum en een matige wind uit noordoost.