Direct naar artikelinhoud
Nieuwjaar

Nieuw-Zeeland viert als een van de eerste Nieuwjaar: mét vuurwerk en grote evenementen

In Auckland, Nieuw-Zeeland, wordt al volop Nieuwjaar gevierd (zonder beperkingen).Beeld Getty Images for Auckland Unlimi

Wat de rest van de wereld alleen maar kon hopen voor Nieuwjaar, is voor Nieuw-Zeeland nu al de realiteit: een onbezorgde jaarwisseling met feest, festivals en vuurwerk. Om 11 uur onze tijd vierde de eilandengroep Tonga als eerste land ter wereld al de overgang naar het nieuwe jaar. 

Om 11.15 uur mochten de Nieuw-Zeelandse Chathameilanden beginnen vieren, en om 12 uur volgde de rest van Nieuw-Zeeland. Er zijn geen binnenlandse coronabesmettingen meer in het land, dus kunnen de meeste evenementen voor Nieuwjaar gewoon doorgaan. Dat betekent ook: zonder maximumaantallen bezoekers en zonder beperkingen vanwege de volksgezondheid.

In Auckland, de grootste stad van het land, werd een lichtshow geprojecteerd op de voornaamste gebouwen van de stad. Daarna barstte een grote vuurwerkshow los.

In Gisborne, ook op het Noordereiland, is het driedaagse muziekfestival Rhythm and Vines bezig. Zo’n 20.000 festivalgangers werden verrast toen volksgezondheidsfunctionaris Ashley Bloomfield op een groot scherm verscheen. De topambtenaar was te zien en te horen met een remix van veiligheidswaarschuwingen die hij samen met een dj had gemaakt.

Video wordt geladen...

Om 14 uur onze tijd was het de beurt aan Australië, al was het daar zonder veel feestgedruis. In Sydney woedt een corona-uitbraak en inwoners werden dan ook gevraagd om thuis te blijven en niet naar de haven te komen voor het traditionele vuurwerk om middernacht. Ook in de zuidelijke staat Victoria gelden beperkingen.

De rest van de wereld moet de overgang van 2020 naar 2021 anders dan anders en vooral in beperkte kring vieren. In zo goed als alle Europese landen gelden strenge regels en zijn grote bijeenkomsten verboden. Vuurwerkshows worden afgelast of zijn verboden voor publiek. Ook in de Verenigde Staten schrappen heel wat steden de geplande festiviteiten vanwege de coronapandemie. 

In Sydney, Australië, gaat het er betrekkelijk rustiger aan toe.Beeld Getty Images