Rusland grijpt terug naar oude maatregel om alcoholmisbruik aan te pakken

In Rusland onderneemt de regering een nieuwe stap in haar pogingen om het alcoholprobleem bij de bevolking aan te pakken. Daarover heeft de Russische president Vladimir Poetin een nieuwe wet uitgevaardigd. Daarbij grijpt de Russische overheid terug naar een maatregel die ook al in het verleden werd toegepast, maar die negen jaar geleden werd opgeheven.

Russen die in duidelijke staat van openbare dronkenschap verkeren, zullen voortaan opnieuw door de politie worden opgepakt en in een speciale instelling ter ontnuchtering worden opgesloten. De nieuwe wet wordt bij de start van het nieuwe jaar van kracht.

Rudimentair

De Russische politie krijgt door de nieuwe wet voortaan opnieuw de toelating om dronken mensen op straat op te pikken en naar speciale ontnuchteringsklinieken over te brengen. Gekeken wordt vooral naar tekenen van een gebrekkige coördinatie en verzwakte cognitieve capaciteiten.

Voor een verblijf in de ontnuchteringskliniek zal aan de patiënt een vergoeding van 1.500 roebel – ongeveer 16 euro – per nacht worden aangerekend. ‘Pas wanneer de symptomen van de dronkenschap volledig zijn verdwenen, mag de patiënt de ontnuchteringskliniek opnieuw verlaten,’ luiden de voorschriften voor het behandelende personeel.

Ontnuchteringsklinieken werden in het verleden in Rusland al ingezet om dronken personen uit het straatbeeld te verwijderen. De instellingen waren meestal uitgerust met rudimentaire bedden. Er was tevens medisch personeel aanwezig om de patiënten in het oog te houden. De klinieken werden negen jaar gesloten, maar de Russische president Vladimir Poetin maakt duidelijk dat opnieuw intensiever tegen het alcoholprobleem bij de bevolking moet worden opgetreden. 

Tsaristisch

Russen behoren tot de grootste drinkers in de wereld. De voorbije twee decennia is de Russische alcoholconsumptie wel sterk teruggevallen. Dat was onder meer het gevolg van een aantal maatregelen die onder Poetin werden geïntroduceerd. Op twintig jaar tijd is het verbruik van alcohol in Rusland met 40 procent ingekrompen.

De uitbraak van de coronapandemie blijkt echter voor een terugslag te zorgen. De crisis heeft het inkomen van de Russische gezinnen aangetast en heeft de Russische werkloosheid opnieuw sterk doen stijgen. Ook de consumptie van alcohol is sindsdien in Rusland opnieuw sterk toegenomen. Sinds de voorbije lente is onder meer de verkoop van wodka in Rusland met 65 procent gestegen. 

Jaarlijks kost overmatige alcoholconsumptie aan ongeveer 50.000 Russen het leven. Die statistieken omvatten ook bijna 10.000 slachtoffers die aan de gevolgen van hypothermie overlijden nadat ze op straat in slaap zijn gevallen.

De ontnuchteringsklinieken dateren nog van de Tsaristische periode, maar waren vooral in het tijdperk van de Sovjet Unie een maatregel om het drankprobleem aan te pakken.

Meer