Direct naar artikelinhoud
Lezersbrieven

Lezers reageren: ‘Ik heb het gehad met experts die eender wat verkondigen’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld Bob Van Mol

De lezers van De Morgen reageren op de actualiteit:

Coronavaccin

Ofwel krijg ik twee vaccinaties, zoals het hoort, of anders geen. Er zal best een goede reden zijn dat men twee vaccinaties voorschrijft voor voldoende bescherming. Als ik maar half beschermd word, hoeft het voor mij niet. 

Ik heb het gehad met experts die eender wat verkondigen. Zijn er geen mondmaskers, dan beweren ze doodleuk dat die geen zin hebben. Zijn er niet voldoende vaccins, zeggen ze doodleuk dat één voldoende is. Wie gelooft deze mensen nog?

Typisch Vlaams gemarchandeer.

Piet Vandesompele

Vakantie in het buitenland

Dus de premier en de minister van Volksgezondheid beslissen eindelijk om quarantaine en test verplicht te maken voor iedereen die terugkomt uit een rode zone. Goed gedaan. Bravo. Applaus alom.

Wanneer gaat de maatregel in? Op 31 december 2020, oftewel de tweede donderdag van de kerstvakantie. Dat is, als we de kerstvakantie beschouwen van maandag 21 december 2020 tot en met zondag 3 januari 2021, welgeteld de elfde dag van de veertien dagen die deze vakantie telt.

Als er een derde golf komt – ook al ben ik geen viroloog, ik verzeker u dat die er komt – ligt dat niet alleen aan de mensen die het nodig vonden om ‘er even tussenuit te knijpen’ tijdens de kerstvakantie. Dan ligt dat voor een aanzienlijk deel aan ministers die het grotere plaatje duidelijk niet willen zien. Ja, dat is lastig, in quarantaine moeten en zo. Het is ook lastig dat er nog elke dag gemiddeld honderd mensen sterven aan corona. (Voor wie de tel nog bijhoudt, we naderen de kaap van 20.000.)

Emily Polfliet

Uitreisverbod

Onlangs kwam ik beroepshalve in contact met een jonge dokter die zijn kerstvakantie op de Canarische Eilanden wilde doorbrengen. Ik was diep onthutst dat iemand met een voorbeeldfunctie zoiets zou doen. Zonder scrupules, want zo ben ik, heb ik hem een deugdelijke reprimande gegeven.

Ik vind het hallucinant en van weinig burgerzin getuigen dat mensen ondanks alle aanbevelingen van virologen en epidemiologen hun kerstvakantie in het buitenland willen doorbrengen. Terwijl diegenen die hier bleven en respectvol voor hun medeburgers de nodige maatregelen in acht namen later met een mogelijk geïmporteerde besmetting gestraft worden voor het incivieke gedrag van al die reislustigen die hun eigen genot en belang nastreefden. Derhalve begrijp ik niet waarom onze overheid geen uitreisverbod heeft uitgevaardigd. Nu gaan ze controleren. Ach ja, meer controleren! Zal dat helpen? Zal dat toereikend zijn? We kennen al die ronkende verklaringen. Inzake besmettingsrisico zijn wij momenteel top in Europa, maar zal dat zo blijven en wie zal er binnenkort weer slachtoffer zijn? Zij die plichtbewust hier gebleven zijn?

Paul Hernalsteen