Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Wanneer kunnen we de volgende vaccins verwachten?

Een zorgwerker krijgt een coronaprik in Puerto Rico.Beeld AP

In het Verenigd Koninkrijk is de vaccinatiecampagne op kruissnelheid. Ook in de VS zijn al meer dan een miljoen mensen ingeënt. België begint volgende week met het vaccineren op grote schaal. Hoe zit het met de timing van de verschillende vaccins in ons land?

Tegen eind februari moeten de rusthuisbewoners en het personeel van de zorgcentra twee doses van het Pfizer-vaccin gekregen hebben. Het gaat om 300.000 personen. Daarna komen medisch ziekenhuispersoneel en eerstelijnszorgverleners aan de beurt. Tegen eind mei moeten 1 miljoen Belgen gevaccineerd zijn en vanaf de zomer kan begonnen worden met het vaccineren van de algemene bevolking. Met welke vaccins dat zal gebeuren, hangt af van de goedkeuring door de Europese autoriteiten.

België heeft in totaal 33,5 miljoen doses besteld bij zes verschillende farmaceutische bedrijven: AstraZeneca (7,7 miljoen), Johnson&Johnson (5,2 miljoen), Sanofi/GSK (7,7 miljoen), Pfizer/BioNTech (5,1 miljoen), CureVac (5,8 miljoen) en Moderna (2 miljoen). Van deze vaccins zit alleen dat van Sanofi nog in onderzoeksfase 2, de andere zitten in de derde, laatste testfase of hebben die al doorlopen, zoals het Pfizer-vaccin. Dat vaccin wordt vanaf maandag dus toegediend.

De planning voor de andere vaccins ziet er als volgt uit. Het vaccin van Moderna is al goedgekeurd in de VS en wordt hier verwacht op 12 januari. Dat van AstraZeneca heeft zonet groen licht gekregen in het VK en komt eind januari naar hier. Voor het vaccin van Curevac is zonet fase 3 gestart, dat wordt hier verwacht in de lente. Op de prik van Johnson&Johnson is het wachten tot begin maart, voor dat middel loopt nog een studie bij 40.000 proefpersonen. En dat van Sanofi/GSKi komt er eind 2021 aan: vanaf februari ondergaat het nieuwe tests nadat bleek dat het onvoldoende werkt bij 50-plussers.