Beeld ter illustratie uit de kleuterschool van Liezele.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie uit de kleuterschool van Liezele. © David Legreve

Helft Vlaamse kleuters heeft moeite met letters en cijfers

Volgens hun ouders kunnen de helft van de Vlaamse kleuters bij het begin van het eerste leerjaar ‘niet goed’ letters herkennen of zelfstandig tellen. In andere Europese landen lukt dat beter. Moet ons kleuteronderwijs meer aandacht hebben voor letters en cijfers?

34 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    3 jaar geleden
    Stop de immigratie, concentreer veeleer intensiever op integratie der momenteel reeds aanwezige bevolking en zeker zonder ideologische vooroordelen, die soms door linkse, betweterige sociologen verspreid worden.
  • patrick feyen

    3 jaar geleden
    Stop immigratie en denk eens na over integratie, in sommige steden zitten in kleuterscholen geen kinderen meer die Nederlands of Frans als moedertaal hebben, hoe kan men dan integreren? Dit heeft niets met rascisme te maken maar met realisme. Dat is 1 van de redenen dat ons onderwijs er enorm op achteruit gaat....het begint al in de kleuterschool! Politici wakker worden en niet blijven praten en studies laten uitvoeren en werkgroepen oprichten!
  • Nico Herbots

    3 jaar geleden
    Ik heb ook pas leren lezen en rekenen in het eerste leerjaar. Lukt me na 40 jaar nog steeds prima. Mijn 2 kinderen hebben precies dezelfde opvoeding gekregen, dezelfde ouders, zelfde gezinssituatie, dezelfde school, … en toch zijn ze zo verschillend als dag en nacht met elk een volledig ander tempo. Ondertussen 2 flinke zelfstandige pubers met elk hun eigen sterktes en zwaktes. Onze drang naar uitblinkende eenheidsworst, steeds sneller en altijd maar meer, zorgt alleen maar voor mislukkingen.
  • Miguel Coenen

    3 jaar geleden
    Idd Gerrit, Wij hebben een dochter van vier die in de tweede kleuterklas zit. Zij vraagt constant om rekensommetjes te maken en begint woordjes te vormen en schrijven met de letters zie ze reeds kent. Ze telt tot meer dan honderd. Als ik sommige hier zou moeten geloven dan kan ik haar dat beter verbieden omdat ze anders te snel uitgeblust zou kunnen geraken. Te zot voor woorden.
  • Gerrit Malego

    3 jaar geleden
    Als je wil dat een kind later uitblinkt in iets, dan moet je dat zo snel mogelijk aanleren. Zelfs een muziek instrument begin je hen beter te leren van zodra ze 3-4 jaar zijn (en niet 8 jaar zoals hier de gewoonte is). Vroeger hadden wij ook die prestatie druk, en het is goed gekomen met ons, we moeten stoppen met die kinderen te bepamperen.