Direct naar artikelinhoud
Brussel

Opnieuw woelige oudejaarsavond in Brussel: politie komt 528 keer in actie

In Anderlecht brandde een wagen uit.Beeld Baert

De zes Brusselse politiezones troepten van oud op nieuw samen om de overgang naar 2021 vanuit het crisiscentrum te coördineren. In het totaal telden de zes politiezones 528 interventies. De zone Brussel Hoofdstad - Elsene was goed voor bijna de helft van die tussenkomsten (255). Daarmee gingen verspreid over het hele Gewest 209 aanhoudingen gepaard: 184 administratief en 25 gerechtelijk.

De politie Brussel Hoofdstad - Elsene voerde 68 administratieve aanhoudingen uit en zeven gerechtelijke, terwijl de collega’s van de zone Brussel-Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) 62 mensen administratief oppakten en twee gerechtelijk. In de zone Brussel-Noord (Evere/Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node) ging het om 27 administratieve aanhoudingen en acht gerechtelijke, in Brussel-West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem) om 25 administratieve aanhoudingen en vijf gerechtelijke, in de zone Montgomery (Etterbeek/Sint-Lambrechts-Woluwe/Sint-Pieters-Woluwe) om twee administratieve aanhoudingen en drie gerechtelijke en in de zone Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde) werd niemand opgepakt.

Oudejaarsavond in Brussel: een fietsenstalling brandt uit in Schaarbeek.Beeld Marc Baert

Hoewel vuurwerk afsteken verboden was, vonden in de zone Brussel Hoofdstad - Elsene 59 interventies plaats met betrekking tot het gebruik van pyrotechnisch materiaal. In de zuidzone ging het om 20 tussenkomsten. De politie Brussel-West nam dan weer negen mensen op voor het gebruik van vuurwerk en noteerde 130 inbeslagnames van vuurwerk. In de zones Montgomery (4), Marlow (10), en Noord (15) werden minder mensen betrapt met vuur op zak.

Zes lockdownfeestjes

Al zeker 20 wagens zijn uitgebrand. Er waren in het totaal 55 oproepen voor brandend ‘stadsmeubilair’. De brandweer telde dan weer 10 interventies, waarvan drie woningbranden. De ziekenwagen moest 75 keer uitrukken. Daarnaast werden drie bussen, twee trams en twee tramhaltes beschadigd.

In het hele Brusselse grondgebied zijn zes lockdownfeestjes stilgelegd door de politie. In Elsene waren er op één feest 8 feestvierders aanwezig. De zone Montgomery registreerde 37 overtredingen op het samenscholingsverbod, de westzone deed dat 10 keer. Over het hele Gewest ging het om 55 verboden samenscholingen. In het totaal ontvingen 84 mensen een proces-verbaal omdat ze de avondklok niet respecteerden.

Vroege tussenkomsten

Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene, laat vrijdagochtend weten dat de politiezones dit jaar vroeger dan gewoonlijk moesten tussenkomen. “We zijn al in de namiddag begonnen met interventies, maar gezien de omstandigheden is het wel sneller stilgevallen.” Over de gezamenlijke aanpak vanuit het crisiscentrum, vanwaaruit de zes Brusselse politiezones de jaarwisseling coördineerden, klinkt Van de keere positief. “Alles kon heel snel aangestuurd worden om de veiligheid voor de burgers optimaal te waarborgen. Zodra een van de zones versterking nodig had, hebben we die steeds onmiddellijk kunnen leveren.”

Ook in Schaarbeek brandde een wagen uit.Beeld Marc Baert