Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Alle coronacijfers blijven stevig dalen in ons land: 31 procent minder besmettingen

Young businesswoman with protective face mask looking out of the window of train in thought. Coronavirus demorgen mondmasker trein busBeeld Getty Images

Ook op de eerste dag van het nieuwe jaar evolueren de coronacijfers in ons land positief. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens die gezondheidsinstituut Sciensano heeft gepubliceerd. Anderhalve week na het begin van de kerstvakantie blijven alle cijfers stevig dalen.

Tussen 22 en 28 december werden elke dag gemiddeld 1.701 nieuwe besmettingen geregistreerd, een daling met 31 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. De recentste dag met bevestigde cijfers is zondag 28 december. Toen werden er 2.740 nieuwe gevallen opgetekend. Een dag eerder, op 27 december, waren het er 556 en de dag daarvoor, tweede Kerstdag, 1.151. In totaal zijn nu al 646.496 besmettingen in ons land vastgesteld.

Testen

Elke dag worden nu gemiddeld 29.022 coronatesten afgenomen, een afname met 25 procent. Daar zou de eindejaarsperiode voor iets tussen zitten. “Door de feestdagen werd er minder getest dan normaal”, aldus wetenschapper Bart Mesuere van de UGent, die de coronacijfers op de voet volgt.

Het aandeel positieve testen daalt licht en zit nu op 7 procent. Dat wil zeggen dat van alle 100 afgenomen coronatesten er gemiddeld 7 positief blijken te zijn. Het gaat om een daling van 0,5 procent. 

Ziekenhuizen

Tussen 25 en 31 december zijn er dagelijks gemiddeld 145 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat gemiddelde ligt een vijfde lager dan in de zeven dagen ervoor. 

Momenteel liggen er nog 2.191 mensen in het ziekenhuis, van wie bijna 500 op intensieve zorg. 

Overlijdens

Tussen 22 en 28 december zijn elke dag gemiddeld 74,4 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19, een daling met ruim 16 procent.