Direct naar artikelinhoud
Klimaat

2020 was warmste jaar ooit in België, ook regenval viel lager uit

2020 was warmste jaar ooit in België, ook regenval viel lager uit
Beeld Joris Casaer

Met het inluiden van het nieuwe jaar, is het traditioneel ook tijd om terug te blikken op de gebeurtenissen van het voorbije jaar. Daaruit blijkt dat in 2020 een triest record werd verbroken: het afgelopen jaar was het warmste ooit sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833. Dat blijkt uit cijfers van het KMI.

Het werd al eerder voorspeld: met de ongezien hoge temperaturen leek 2020 een van de warmste jaren ooit te worden. Dat record blijkt uit de cijfers van het KMI ook echt gebroken te zijn. Het afgelopen jaar was het warmste jaar ooit sinds het begin van de waarnemingen. 

De gemiddelde temperatuur was dit jaar 12,2°C, normaal ligt dat cijfer op 10,6°C. Het is voor het eerst dat dat cijfer in Ukkel boven de 12 graden lag en het record van 11,9°C uit 2018 werd hier mee verbroken. Ook de gemiddelde maximumtemperatuur uit 2018 sneuvelde in dit buitengewoon warme jaar. De gemiddelde maximumtemperatuur die dit jaar gemeten werd, was 16,1°C. Normaal is dat 14,3°C en het vorige record lag op 16,0°C. 

De gemiddelde dagtemperaturen lagen in 2020 erg hoog.Beeld KMI

Het werd dit jaar niet alleen in de zomer ongezien warm, ook in de winter bleek de koudste temperatuur opmerkelijk hoog. De temperatuur zakte in de wintermaanden niet onder de 2,4°C. Sinds het begin van de waarnemingen in 1892 was deze laagste minimumtemperatuur nog nooit zo hoog. 

Opmerkelijke feiten

Naast de records die gebroken werden, lijst het KMI naar goede gewoonte ook de opmerkelijkste feiten op. Zo werd op de laatste dag van juli de derde hoogste temperatuur ooit geregistreerd in Ukkel; 36,5°C en vond er van 5 tot en met 16 augustus een intense hittegolf plaats. 2020 was daarmee het zesde jaar op rij met een hittegolf.

Daarnaast viel er ook minder neerslag dan normaal.  Er viel in Ukkel dit jaar slechts 731,9 mm neerslag, normaal is dat 852,4 mm. Ook de sneeuw  bleef dit jaar lang uit en het was wachten tot de laatste winterdagen om beperkte sneeuw waar te nemen in Ukkel.