Op oudejaarsdag maakte het drietal hun laatst boeketjes in de winkel. © Joris Herregods

Bloemenwinkel op Bist in Wilrijk stopt na 40 jaar: “Bedankt om ons leven al die jaren op te fleuren”

Linda Beckers (63), Walter Mertens (65) en dochter Caroll (34) zetten na veertig jaar een punt achter hun leven in bloemenwinkel ‘Bloemen Knegtel’. Ze maakten op oudejaarsdag hun laatste boeketten de Bist in Wilrijk. De vaste klanten van al die jaren Schreven een klein boek aan afscheidsberichten.

Andreas Rotty

Omdat een afscheidsreceptie met bubbels voor de vaste klanten niet mogelijk is in deze tijden, bedacht dochter Caroll een alternatief. Iets waar haar ouders niet van op de hoogte waren. De klanten konden donderdag op een kaart een boodschap schrijven en die aan het raam plakken. Tegen de middag hingen er al een zeventigtal. “Bedankt om ons leven al die jaren op te fleuren”, stond er bijvoorbeeld.

“Ik kwam dertig jaar wekelijks bloemen halen”, vertelt Ilse Damen (52). “Mensen die bij mij op bezoek komen, wisten dat ze me altijd blij maakten met een boeket van hier. Ze moeten gewoon zeggen: ‘het is voor Ilse, maak er maar iets van’. Ze kennen mijn smaak volledig. En in 2012 hebben Walter en Linda een keer een noodgeval opgelost. Ze hebben honderd corsages op een paar uur tijd gemaakt voor mijn werk. Ik ga de winkel heel hard missen.”

Ook vaste klant Ilse hangt een boodschap aan het raam. “Ik kwam dertig jaar wekelijks bloemen halen.” © Joris Herregods

“Het werd wat te veel”

Het raam vol kaarten is het bewijs dat de bloemenwinkel stevig verankerd was in de buurt. Linda en Walter namen veertig jaar geleden de nog veel oudere winkel op de Jules Moretuslei over. Ze behielden de naam ‘Knegtel’ en verhuisden twee jaar later naar de huidige locatie aan shoppingcenter De Kern aan de Bist. Dochter Caroll besloot mee te draaien in de zaak.

“We hebben veel vaste klanten opgebouwd door de jaren”, zegt Walter. “En dat zijn heel dankbare mensen. Ze hebben ons ook op Facebook en Instagram veel berichtjes gestuurd. Sommigen hebben zelfs een traantje gelaten. We hebben het zelf ook wat moeilijk. Maar zes dagen per week werken, vaak om 3u30 ’s ochtends beginnen, werd wat veel.”

Geen overnemer gevonden

Walter en Linda gaan op pensioen. Caroll kan de zaak niet op haar eentje overnemen en zal een andere job zoeken en zoon Dries is met andere dingen bezig. Er werd geen overnemer gevonden en dus gaat de zaak dicht.

Ze besloten op oudejaarsdag een laatste keer open te doen. In januari verkopen ze de inboedel van de winkel en begint de zoektocht naar een nieuwe invulling voor het pand.

“We zullen nu kunnen genieten van onze tijd”, zeggen Walter en Linda. “We kunnen eindelijk op alle uitnodigingen van vrienden ‘ja’ zeggen, we zullen veel tijd hebben voor ons kleinkind Renée en we kunnen ons bezighouden met al onze hobby’s.”

Walter wil vooral de fiets op met de wielerclub en Linda kan zich richten op haar favoriete vrijetijdsbestedingen: patchwork en ... bloemschikken.

Linda en Walter aan het begin van hun carrière als zaakvoerders van Bloemen Knegtel. © rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER