Betoging tegen avondklok in Brussel lokt 70 betogers

De betoging tegen de avondklok die georganiseerd werd door het Brusselse collectief ‘Vecht voor je recht’ lokte weinig volk, zo’n 70 personen waren op de betoging aanwezig. De organisatie riep op om zondagmiddag een betoging te houden op de trappen van de Kunstberg. Ze vinden dat de avondklok een disproportionele maatregel is, die niet alleen hun vrijheid van bewegen inperkt maar ook weinig zoden aan de dijk zet in de strijd tegen het coronavirus. “Er is geen enkele studie die aantoont dat de besmettingen hierdoor dalen”, zegt initiatiefnemer Amin Benaissa. “We pleiten voor andere maatregelen die wel proportioneel zijn.”

“Voor alle duidelijkheid, we zijn helemaal niet gelinkt aan groepen als Viruswaanzin die alle maatregelen willen doen verdwijnen”, zegt Amin Benaissa. “We ontkennen ook het bestaan van het virus niet en we zijn er ons van bewust dat er maatregelen nodig zijn. Maar we zijn met enkele vrienden in actie gekomen toen er sprake was van het inzetten van drones en dergelijke meer om de mensen te controleren. Dat vonden we veel te verregaand. Het is gelukkig niet zo ver gekomen maar we hebben nog steeds de indruk dat enkel virologen mee beslissen over de maatregelen en dat de mening van juristen en grondwetspecialisten er niet toe doet.”

Volgens de betogers is de avondklok een veel te verregaande beperking van de vrijheid: “Zeker als die ingaat om 22.00 uur. De avondklok in Vlaanderen, die ingaat om middernacht, is al aanvaardbaarder. Maar dan nog is de vraag of die nut heeft. Er is al een samenscholingsverbod, welke meerwaarde heeft de avondklok om bijvoorbeeld lockdownfeestjes te vermijden?”

Ook het uitblijven van een ‘coronawet’, waardoor alle maatregelen nog steeds met ministerieel besluit worden genomen, getuigt voor de betogers van een gebrek aan democratische legitimiteit. De politie was op de hoogte van de betoging en de organisators vroegen om een eigen mondmasker mee te nemen en afstand te houden van anderen.

 ©  amg

 ©  amg

(tact, amg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen