Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Marc Van Ranst wil meer controle op reizigers die met de auto terugkeren: ‘Meer dan 1 auto om de 10 minuten’

Marc Van Ranst wil meer controle op reizigers die met de auto terugkeren: ‘Meer dan 1 auto om de 10 minuten’
Beeld Bob Van Mol

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is voorzichtig optimistisch over de huidige coronacijfers in ons land. ‘Maar nu komen we in een periode dat de mensen van op reis terugkomen, daar ben ik niet volledig gerust in.’  Volgens de viroloog lopen de controles in de luchthavens en stations goed, maar zou dat op de weg iets meer mogen zijn. Dat vertelde Van Ranst in een interview met VRT NWS. 

De kerstvakantie loopt op haar einde en dat betekent dat veel reizigers terugkeren naar eigen land. Viroloog Marc Van Ranst is niet helemaal gerust in het effect hiervan op de coronacijfers in ons land: “Als ze zich laten testen en in quarantaine gaan, zal dat meevallen. Maar een aantal mensen doet dat niet en dat is gevaarlijk. Dat getuigt niet van burgerzin”, aldus Van Ranst.

Volgens de viroloog lopen de meeste controles op terugkerende reizigers goed: “In de luchthavens en de stations doet men dat zeer goed”. Toch zou Van Ranst meer controle willen op reizigers die terugkeren met de auto: “Op de weg zou dat iets meer mogen zijn dan 1 auto om de 10 minuten.”

Huidige coronacijfers

Over de huidige coronacijfers is Van Ranst voorzichtig optimistisch, hoewel er rekening moet worden gehouden met het feit dat we in een vakantieperiode zitten: “We hebben 2 vakantieweken gehad en feestdagen. Dan worden er minder mensen getest”, aldus de viroloog. Maar de cijfers blijven wel dalen: “De feestdagen zijn eigenlijk prima verlopen, buiten enkele incidenten. Dat is geruststellend.”

“Binnen Europa zijn we een van de landen die het zeer goed doen, we staan daar in de top 6", aldus Van Ranst. Maar het verschil met de buurlanden is groot: “De vakantieplaatsen waar veel mensen naartoe zijn gegaan zijn ruilmarkten voor die virussen, dat is duidelijk”. “En dan wil je bijvoorbeeld die Engelse variant niet te veel zien stijgen in ons land”, aldus de viroloog. 

Eerder vandaag temperde infectiologe Erika Vlieghe de hoerastemming rond de dalende cijfers. Er zijn immers de Britse coronavariant, de ongunstige evolutie in onze buurlanden en tal van Belgische families die net op vakantie in het buitenland zijn geweest.