Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

‘Als er ergens een rode zone is, dan is het wel op Zaventem’: lange files op luchthaven door politiecontrole

Reizigers stonden op mekaar gepakt in Zaventem.Beeld Twitter

Op de luchthaven van Zaventem hebben tientallen reizigers zondagavond lange tijd ‘als sardientjes’ op mekaar gestaan ter hoogte van de politiecontrole in de Connector. Het gaat om reizigers die even voordien op Brussels Airport geland waren. Volgens de luchthaven waren de files het gevolg van controles op het Passenger Locator Form.

Sinds dit weekend moet iedereen die meer dan 48 uur in een rode zone verbleef zich op de eerste dag van de terugkeer laten testen, om vervolgens in quarantaine te gaan en zich tot slot zeven dagen later een tweede keer te laten testen. Reizigers moeten daarnaast ook een Passenger Locator Form (PLF) invullen. Sinds dit weekend voert de federale politie aan grenzen, in grote stations en in de luchthavens verstrengde controles uit op die nieuwe maatregelen. Het is bij de controles op het PLF dat het zondagavond volledig mis liep in Zaventem.

Lees ook

Het opiniestuk van Hans-Willem Snoeck: Terugkerende reizigers zijn niet het grootste probleem

“De politie voerde de controles het voorbije weekend op verschillende momenten uit en dat verliep lange tijd probleemloos”, zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van Brussels Airport. “Maar zondagavond kenden we een piekmoment waarop mensen lange tijd moesten aanschuiven aan die controles. Elke reiziger moest gecontroleerd worden, waardoor er plots een lange file stond. Via de luidsprekers manen we reizigers aan om afstand te bewaren. In de Connector, waar de politie de controles uitvoerde, is bovendien voldoende ruimte om de regels rond social distancing te respecteren. We vragen reizigers dan ook om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich aan die afstandsregels te houden.”

De PLF-controles op Brussels Airport zorgden voor lange files.Beeld Twitter

Te weinig personeel

Op sociale media uitten verschillende reizigers hun ongenoegen. “De enige plaats op vakantie waar je besmet kan geraken is op Zaventem”, valt er onder meer te lezen. “Een agent liet ons weten dat het niet de schuld van de politie is, maar dat ze met te weinig personeel kampen.”

“Totale chaos bij de aankomst op Zaventem”, laat een andere reiziger weten. “Geen onderscheid naargelang de zone waar je van komt.”

Wie zondagavond landde op Zaventem moest geduld hebben aan de PLF-controle.Beeld Twitter