Leerlingen die op reis zijn geweest, worden zonder pardon naar huis gestuurd: “Alles op alles zetten om virus buiten de deur te houden”

 ©  fvv

In veel klaslokalen wordt maandagochtend de allereerste vraag of er toch geen leerlingen in het buitenland op vakantie zijn geweest, zo blijkt uit een rondvraag bij schooldirecties. Wie zijn vinger opsteekt, wordt zonder pardon naar huis gestuurd: “Het is niet het moment om als school ook maar enig risico te nemen”, klinkt het bij veel directeurs.

Werner Rommers, Ivan Elegeert, Emiel Tack, Eric De Pessemier, Thijs Pattyn en Hannelore Smitz

“Ja, ook kinderen moeten in quarantaine, en kunnen dus niet naar school”, zo beklemtoonde premier Alexander De Croo (Open VLD) enkele dagen geleden, nadat de regering beslist had dat Belgen die terugkeren uit een rode zone voortaan verplicht in quarantaine moeten.

Maar wat als ouders hun kinderen toch naar school sturen, ook al komen ze terug uit een rode zone?

Uit een rondvraag van onze redactie bij verschillende schooldirecteurs blijkt dat scholen niet het minste risico willen lopen, en dat ze deze leerlingen zonder discussie weer naar huis zullen sturen en desnoods zelfs het CLB inschakelen: “We hebben daar ook het recht toe.”

LEES OOK. 37.000 reizigers keerden dit weekend uit rode zone terug naar België, niet iedereen is van plan de regels te volgen: “Maandag stuur ik de kinderen naar school” (+)

Concreet zullen heel wat scholen daarom maandagochtend bij hun leerlingen informeren of ze toch niet op reis zijn geweest naar een rode zone. “Onze leerkrachten hebben de opdracht gekregen dit na te vragen voor ze met de leerlingen van de speelplaats naar de klas gaan”, zegt Ann Dejaegher, directeur GO! Middenschool Ieper.

Ook in het Leuvense Heilig Hartinstituut zal er maandag tijdens het titularis-uur in iedere klas “over worden gesproken”. “We vermoeden dat we het zo wel zullen vernemen, zonder een heksenjacht te moeten houden op mogelijke overtreders”, aldus directeur Walter D’Hoore.

Ook elders zeggen directeurs dat ze extra alert zijn, zonder dat ze leerlingen of ouders aan de schoolpoort gaan ondervragen. “We hopen toch vooral op het gezond verstand en de goodwill van leerlingen én ouders te kunnen rekenen. Want er hangt te veel van af.”

Directies hanteren overigens dezelfde aanpak voor leerkrachten die een rode zone bezochten. “Vanuit onze scholengroep is aan het personeel gevraagd niet op reis te gaan. Wie dat wel deed, weet dat hij in quarantaine moet en daarvoor onbetaald verlof dient op te nemen”, zegt Katrien De Schepper, directeur van het GO! Atheneum in het Oost-Vlaamse Brakel.

Extra brief

Ouders kunnen overigens niet zeggen dat ze niet gewaarschuwd zijn. Zowat alle scholen verstuurden de voorbije dagen elektronische nieuwsbrieven naar leerlingen en ouders, waarin de regels voor wie op reis ging nog eens werden uitgelegd.

“Wij hebben in onze mail naar de ouders duidelijk gemeld dat de school zeer streng zal toezien op het naleven van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad”, klinkt het bij de directie van de Sint-Maartencampus in Beveren: “Leerlingen die uit een rode zone komen, worden niet toegelaten.”

Komt in de klas toch naar boven dat iemand naar het buitenland is geweest, zal die zowat overal zonder pardon weer naar huis worden gestuurd. “We plaatsen de leerling dan in een quarantainelokaal, waarna de ouders worden gecontacteerd en om uitleg wordt gevraagd. We brengen vervolgens ook het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) op de hoogte”, zegt Jan Seys, directeur van de middelbare school De Ast in het West-Vlaamse Poperinge.

Scholen laten leerlingen die na een buitenlandse reis in quarantaine moeten overigens niet in de kou staan. “We zijn volledig uitgerust om deze leerlingen op afstand les te laten volgen”, aldus Lieven Delvoye, directeur van de scholengemeenschap Bertinus Collectief in Poperinge.

Streng

Het strenge beleid van scholen verbaast niet. Veel schooldirecties “houden hun hart vast voor de komende lesweken”, dixit ook Stephan Beirnaert, directeur van de Lokerse scholengroep Vlot!. “We gaan echt alles op alles zetten om zeker de nieuwe variant buiten de muren te houden.” Zelfde boodschap bij de directeur van basisschool De Heirbakker in het Oost-Vlaamse Lembeke: “De risico’s om nu de maatregelen rond het reizen niet na te leven, zijn immers veel te groot”, aldus Dirk De Vrieze.

Ook Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) neemt het zekere voor het onzekere. Hij laat experts aan een plan B werken, “om in een geval van de verslechtering van de situatie snel te kunnen ingrijpen”. Daarbij wordt nagedacht over de invoering van mondmaskers in het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs, tot zelfs de verlenging van de krokusvakantie – half februari – met een week.

“Scholen zijn niet de motor van het virus, zo hebben virologen nog eens bevestigd”, beklemtoonde Weyts dit weekend na een urenlang overleg met onderwijsvakbonden en experts. “Maar door de slechtere situatie in de buurlanden en de nieuwe buitenlandse varianten blijft de grootst mogelijke voorzichtigheid geboden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer