Direct naar artikelinhoud
Economie

Solden starten met hogere kortingen

De solden gaan van start.Beeld Photo News

Stickers met min 40 procent op de ramen: de solden starten maandag meteen met hogere kortingen. Om klanten te lokken, natuurlijk, al denkt drie op de vier handelaars toch minder te zullen verkopen.

en

Mode Unie, de sectorfederatie voor de zelfstandige modedetailhandel deed recent een rondvraag. Veel winkels zitten – amper vier weken nadat hun deuren weer openzwaaiden – nog met grote voorraden kleding. Zo zou zowat 70 procent van de winkeliers nog meer dan de helft in stock hebben hangen.

“Klassiek starten de solden met kortingen rond de 30 procent, nu zal dat tot 40 procent zijn”, aldus Isolde Delanghe van Mode Unie. “De handelaars hadden te weinig tijd om hun voorraad tegen een normale marge te verkopen.” Hoe dan ook valt het winterseizoen in het water, zelfs als de koopjesperiode de komende weken goed loopt. Liefst 83,4 procent van de zelfstandigen heeft minder verkocht dan tijdens het winterseizoen vorig jaar. Mode Unie vreest een bloedbad in de sector, met 15 procent faillissementen. Om “een catastrofe” te vermijden, vragen de handelaars dringend versoepelingen: “Winkelen met je bubbel zou een eerste stap in de goede richting zijn.”