KU Leuven komt met nieuwe sancties voor zeven Reuzegommers

De 20-jarige Sanda Dia overleed twee jaar geleden tijdens zijn studentendoop. ©  rr

De KU Leuven heeft in een nieuw tuchtonderzoek bijkomende sancties opgelegd aan zeven studenten die betrokken waren bij de dood van de Leuvense student Sanda Dia. Omdat zij beroep hebben aangetekend, geeft de universiteit voorlopig geen verdere details vrij. ‘De huidige tuchtprocedures zijn nog niet afgerond.’ Een van de studenten die ook gedoopt werd, krijgt geen nieuwe sanctie.

edm
Bron: Belga

Ingenieursstudent Sanda Dia overleed in december 2018 tijdens een doop van studentenclub Reuzegom in Vorselaar. De KU Leuven voerde in 2019 al een tuchtrechtelijk onderzoek. De betrokken studenten kregen toen ‘op basis van de toen beschikbare informatie’ een maatschappelijke taakstraf en moesten een paper schrijven.

Vanuit verschillende hoeken kwam er toen kritiek omdat die tuchtmaatregelen te licht zouden zijn, ook uit eigen kringen. Een twintigtal professoren en medewerkers van de KU Leuven vroegen rector Luc Sels begin augustus om strengere tuchtmaat­regelen in een open brief.

De KU Leuven startte in september een nieuw tuchtonderzoek, nadat de universiteit zich belanghebbende partij had gesteld en inzage in het strafrechtelijk dossier had gevraagd en verkregen. ‘Vervolgens is de universiteit op basis van die elementen nieuwe tuchtprocedures gestart tegenover zeven studenten die betrokken waren bij de feiten en die vandaag zijn ingeschreven aan de universiteit’, klinkt het. ‘Deze nieuwe tuchtprocedures houden alleen rekening met nieuwe elementen die nog niet eerder werden beoordeeld.’

Ondertussen werden in die tuchtprocedures sancties opgelegd. Omdat de betrokken studenten beroep hebben aangetekend bij het gemeenschappelijk bureau, het hoogste orgaan van de universiteit, geeft de universiteit voorlopig geen verdere details. ‘De KU Leuven vindt het belangrijk en hoopt dat de procedures ook in deze fase op een correcte en serene manier kunnen blijven verlopen.’

Het tuchtreglement van de universiteit voorziet in vijf mogelijke straffen: een verwittiging, de ontzegging van het recht om aanwezig te zijn bij officiële onderwijscontactmomenten, een voorlopige schorsing of tijdelijke wegzending, een weigering tot inschrijving en een definitieve uitsluiting of wegzending.

Een van de studenten die samen met Sanda Dia het doopritueel onderging, krijgt geen extra sanctie opgelegd. ‘Op basis van de nieuwe elementen in het dossier dat de KU Leuven kon inkijken heeft de universiteit beslist dat tegen mijn cliënt in deze tweede ronde geen nieuwe sanctie meer nodig is’, zei advocaat Kris Luyckx.