Spilfiguur in Waals schandaal verdient meer dan 1 miljoen euro per jaar

© Belga

Terwijl Stéphane Moreau, burgemeester van Ans en CEO van Nethys, in het ziekenhuis herstelt van zijn hartaanval, heeft de Waalse PS openlijk toegegeven dat ze hem willen dumpen. Intussen is gebleken dat Moreau, spilfiguur in een grootschalige fraudezaak, meer dan een miljoen euro per jaar verdient.

tg

Stéphane Moreau ligt nog altijd in het ziekenhuis nadat hij donderdag een hartaanval had gekregen. Allicht door de stress na alle verhalen die de ronde doen over hem. Hij moet nog een reeks onderzoeken ondergaan.

Vrijdag is gebleken dat hij als CEO van Nethys 960.000 euro bruto per jaar verdient. Nethys is de operationele poot van intercommunale Publifin, waarover in Wallonië al een maand een schandaal woedt. Zo is er onder meer heisa over de vergoedingen van de Publifin-mandatarissen en over belangenconflicten met de privé.

Het loon van Moreau bestaat uit een vast bedrag van zo’n 600.000 euro en een variabel gedeelte. Bovenop ontvangt hij nog een deel pensioensparen. “In totaal gaat het dus om veel meer dan 1 miljoen euro”, zegt een anonieme bron aan de zakenkrant L’Echo.

Stéphane Moreau is voor de PS ook nog burgemeester van Ans, waarvoor hij 80.000 euro per jaar krijgt. En daarnaast zetelt hij nog in tal van intercommunales en raden van bestuur. In totaal cumuleert hij 17 mandaten. Toch volstond dat blijkbaar niet en hield hij zich in met duistere zaakjes.

Beschermeling van Michel Daerden

De Luikenaar staat bekend als een vroegere beschermeling en de ‘geestelijke zoon’ van wijlen minister van Pensioenen Michel Daerden, bijgenaamd ‘papi. Moreau begon zijn carrière evenwel in 1988 op het kabinet van toenmalig PS-minister van Pensioenen Alain Van der Biest, destijds een protégé van de vermoorde Luikse PS-peetvader André Cools. Naast zakenman is hij de burgemeester van Ans, bij Luik. Vriend en vijand roemen hem als een strategisch bijzonder sterk figuur, maar ook een echt machtspoliticus en een sterke man van de Luikse PS. Toch staat hij zwaar onder druk en willen PS-kopstukken als Di Rupo en Laurette Onkelinx hem zo snel mogelijk kwijt omdat ze zijn figuur niet langer willen verbinden aan de partij.

Moreau staat immers zwaar onder druk als baas van Publifin-Nethys. Onder zijn vleugels zitten de kabelmaatschappij VOO (het ‘Waalse Telenet’), de regionale krantengroep L’Avenir, het tijdschrift Moustique, een belang in de luchthaven van Bierset, en zo meer. De holding heeft via haar tientallen dochterbedrijven 2.600 medewerkers in dienst en realiseerde in 2015 een omzet van 759 miljoen euro.

Maar het schandaal waarin hij verwikkeld zit, treft de hele PS. En om een voorbeeld te stellen, willen ze hem zo snel mogelijk buiten zetten.

Maar liefst 24 lokale politici hebben duizenden euro’s opgestreken via nepadviesraden bij Publifin, de grootste intercommunale van Wallonië. Het kan niet anders of Moreau was daarvan op de hoogte, ook al ontkent hij zelf.

“Het schandaal draait rond een aantal lokale politici die zich royaal lieten vergoeden”, legt Alain Gerlache, mediawatcher bij de RTBF uit. “Politici ontvingen tienduizenden euro’s, ook wanneer ze afwezig bleven op vergaderingen.” Die vergaderingen bestonden enkel om zitpenningen te kunnen uitdelen aan lokale mandatarissen. Het gaat om bedragen van 1.340 tot 2.871 euro per maand. Ze zouden de aandeelhouders (de Waalse gemeenten en de provincie Luik) in totaal 2,3 miljoen euro hebben gekost.

Drie keer het loon van Di Rupo

De PS vindt daarom dat Stéphane Moreau (PS), burgemeester van Ans en de grote baas bij Nethys en dus ook het omstreden Publifin, moet opstappen. Di Rupo zegt ‘gechoqueerd’ te zijn door zijn partijgenoot. Niet omdat hij drie keer zoveel verdient dan hijzelf, wel door zijn gesjoemel.

“Hij moet een stap opzijzetten”, vindt ook ex-minister Laurette Onkelinx.

Intussen eist de oppositie ook het ontslag van Paul Furlan (PS), de minister van Lokale Besturen. Hij moest als minister toezien op die lokale besturen (die blijkbaar een graaicultuur organiseerden). Bovendien was zijn eigen adjunct-kabinetschef Claude Parmentier zelf ook bestuurder bij een van de raden van Publifin. Maar Di Rupo en Waals minister-president Paul Magnette houden Furlan voorlopig een hand boven het hoofd.

Publiek mandaat geen ‘Win for Life’

Magnette zei gisteren op RTBF dat een publiek mandaat geen ‘Win for Life’ is. Maar als je het loon van Moreau ziet, zou je nochtans denken van wel. Moreau is trouwens niet de enige die het verkorven heeft . Men spreekt over het clubje van vijf. Naast Stéphane Moreau liggen ook Willy Demeyer, Alain Mathot, André Gilles en Jean-Claude Marcourt zwaar onder vuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen