Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

‘Dit is een staatsgreep’: scherpe reacties op Trumps vraag om 11.000 stemmen te ‘vinden’

Donald Trump blijft erbij dat hij en hij alleen de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.Beeld AFP

Er komen scherpe reacties op het uitgelekte telefoongesprek waarin Amerikaans president Donald Trump een verkiezingsfunctionaris van Georgia onder druk probeerde te zetten om de verkiezingsuitslag in zijn voordeel om te keren. ‘Dit is veel erger dan Watergate.’

Video. ‘Ik wil 11.780 stemmen vinden’

Video wordt geladen...

Trump vroeg aan de functionaris om 11.780 stemmen voor hem te “vinden”, waardoor hij alsnog de staat zou winnen. Aankomend president Joe Biden heeft nog niet op het telefoongesprek gereageerd. Volgens Bob Bauer, een van zijn dichtste adviseurs, toont de opname Trumps “schandelijke aanval op de democratie” aan. Ook Kamala Harris, Bidens vicepresident, reageerde al. Ze sprak van “schaamteloos machtsmisbruik”.

Volgens verschillende Democraten, maar ook juridische experts, heeft Trump met zijn telefoongesprek verschillende wetten overtreden. “Verkiezingsambtenaren onder druk zetten, is tegen de wet”, zegt Dianne Feinstein, een van de belangrijkste Democratische senatoren. “Raffensperger bedreigen als hij niet met Trumps wensen instemt, leunt bovendien aan tegen afpersing.” 

Anthony Michael Kreis, professor aan Georgia State University, verklaarde dan weer dat er bij “eender elke andere persoon die dit zou zou doen en macht heeft over een kiesambtenaar onmiddellijk minstens een juridisch onderzoek zou opgestart worden”.

‘Staatsgreep’

Volgens Carl Bernstein, de onderzoeksjournalist van The Washington Post die in de jaren 70 het Watergate-schandaal blootlegde, zijn de suggesties van Trump “veel erger” dan die onfrisse periode in de Amerikaanse geschiedenis. Trumps partijgenoten zouden hem moeten aansporen om nog voor de machtsoverdracht op 20 januari zijn ontslag in te dienen wegens “het opzetten van een staatsgreep”, meent hij.

“Wat we hier horen is de ultieme smoking gun die bewijst hoe ver de president wil gaan om het kiessysteem te ondermijnen. Onder eender welk ander presidentschap zou dit genoeg zijn om de afzettingsprocedure op te starten en hem te veroordelen.”

‘Alleen op een eiland’

Ook binnen de Republikeinse partij klinkt kritiek. Adam Kinzinger, lid van het Huis van Afgevaardigden, zei op CNN dat hij zich stilaan “alleen op een eiland” in de Republikeinse partij noemt, verwijzend naar de stilte vanuit de partij. “Dit is zo schandelijk. We zitten in een continue stroom van samenzweringstheorieën, mensen worden overspoeld met foute informatie. Ik geef de mensen er de schuld niet voor, ze worden dagelijks misleid door onze leiders in het Congres.”

‘Afpersing’

Trump zelf heeft het telefoongesprek niet ontkend. Op Twitter zei hij dat verkiezingsfunctionaris Raffensperger “vragen over de ‘stembrieven onder tafel’-fraude, over het vernietigen van stembrieven, over dode kiezers en kiezers van buiten de staat niet wilde of kon beantwoorden”. Raffensperger reageerde daarop met: “Met alle respect, president Trump, maar wat u zegt is niet waar. De waarheid zal naar boven komen.”

Twitter bericht wordt geladen...