Direct naar artikelinhoud
Coronavaccin

Britse wetenschappers bezorgd: ‘Niet zeker dat coronavaccin werkt tegen Zuid-Afrikaanse variant’

Britse wetenschappers bezorgd: ‘Niet zeker dat coronavaccin werkt tegen Zuid-Afrikaanse variant’
Beeld Getty Images

Britse wetenschappers zijn niet helemaal zeker dat de huidige vaccins zullen werken bij de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat zegt politiek hoofdredacteur Robert Peston van de commerciële omroep ITV op basis van een niet nader genoemde adviseur van de Britse regering.

Brits minister van Volksgezondheid Matt Hancock uitte eerder vandaag zijn ‘ongelooflijke bezorgdheid’ over de nieuwe variant. “Volgens een van de wetenschappelijke adviseurs van de regering, is de reden voor zijn bezorgdheid dat ze niet zo zeker zijn dat de vaccins even effectief zullen zijn tegen de Zuid-Afrikaanse variant als tegen de Britse variant”, aldus Peston.

Zowel het Verenigd Koninkrijk als Zuid-Afrika hebben de afgelopen maanden nieuwe varianten van het coronavirus ontdekt, die het aantal besmettingen gevoelig hebben opgedreven. Volgens wetenschappers heeft de Zuid-Afrikaanse variant meerdere mutaties in het belangrijke spike-eiwit, dat het virus gebruikt om menselijke cellen te infecteren. De variant wordt ook geassocieerd met een grotere virale lading. Dat betekent dat er meer virusdeeltjes aanwezig zijn, waardoor een patiënt besmettelijker wordt.

Professor John Bell van de universiteit van Oxford, die deel uitmaakt van de vaccinwerkgroep van de regering, zei gisteren dat hij denkt dat de huidige vaccins zullen werken tegen de Britse variant van het virus. Maar de werking tegen de Zuid-Afrikaanse variant is “een groot vraagteken”, klonk het nog.

Indien inderdaad zou blijken dat het prikje niet zou werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant, kan het vaccin wel aangepast worden. Een aangepast vaccin kan in 4 tot 6 weken klaar zijn, zei Bell op Times Radio.