Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Engelse ziekenhuizen stromen over: ‘De snelheid waarmee we mensen binnenkrijgen, is gigantisch’

In Engeland staan de ambulances in de rij om een plek te vinden voor hun coronapatiënten.Beeld EPA

Het aantal coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk is torenhoog. Ziekenhuizen stromen over en alle scholen blijven er tenminste twee weken langer dicht. ‘De snelheid waarmee we mensen binnenkrijgen is gigantisch’, constateert ziekenhuisdirecteur Marcel Levi.

en

In het Verenigd Koninkrijk kwam er afgelopen zaterdag een recordaantal besmettingen bij, namelijk meer dan 57.000 in één dag. Veel ziekenhuizen liggen bomvol. Momenteel bezetten coronapatiënten in Engeland 20.426 bedden. Dat zijn er bijna 1.500 meer dan in april, toen de epidemie haar piek bereikte. In Londen verdubbelde het aantal opnames van coronapatiënten op intensieve zorgen van 300 naar 636 in slechts twee weken tijd.

In de Londense ziekenhuizen die onder de Nederlandse directeur Marcel Levi vallen, is zeker 80 procent van de bedden op intensieve zorgen bezet door coronapatiënten. “En dan hebben we de capaciteit nog verdubbeld”, zegt hij. Met name de kleinere ziekenhuizen in de periferie van de stad stromen over. De grotere hospitalen in het centrum nemen dagelijks patiënten over en er mogen steeds enkele uren geen ambulances naar de kleinere ziekenhuizen toe. 

Besmettelijker

Uit een nieuwe studie van het Imperial College in Londen blijkt dat de Britse variant van Covid-19 besmettelijker is, waardoor het reproductiegetal fiks hoger is dan bij de vorige golf. Daardoor groeit het aantal besmettingen bij vergelijkbare maatregelen veel sneller, en is het moeilijker de verspreiding te beteugelen. Toch kan ziekenhuisdirecteur Levi niet uitsluiten dat in Londen andere factoren meespelen. “Misschien komt het ook doordat ontzettend veel mensen hun kerstinkopen zijn gaan doen.”

Een andere uitkomst van de studie is dat kinderen en tieners relatief vaker besmet raken door de mutant van het coronavirus, dan door de vorige versie. Onduidelijk is hoe dat komt. Mogelijk speelt het feit dat de scholen in Engeland lang open bleven daar een rol bij, stellen de onderzoekers. 

Hoewel de meeste scholen maandag hadden moeten beginnen, besloot de Engelse regering de deuren toch zeker twee weken langer dicht te houden. Er bestond grote onrust onder leraren. De onderwijsbonden adviseerden hun achterban zelfs om niet voor de klas te gaan staan.  

Jonge patiënten

Laura Duffel, een verpleegkundige in een Londens ziekenhuis, zei vrijdag tegen de BBC dat terwijl in de eerste golf kinderen amper geraakt werden, in haar ziekenhuis nu “een hele afdeling” bezet is door jonge patiënten. Dat zorgde voor de nodige ophef op sociale media.

In de ziekenhuizen van Levi bestaat dat beeld niet. “Ik heb speciaal navraag gedaan op de kinderafdelingen, maar die geven zelfs aan het vrij rustig te hebben”, aldus de ziekenhuisdirecteur. In het Verenigd Koninkrijk speelt de discussie over de rol van kinderen niet zoals in België. “In algemene zin zullen kinderen besmettelijker zijn, doordat de nieuwe variant besmettelijker is, maar wij hebben helemaal geen kinderen met corona in de ziekenhuizen en in de Britse pers gaat het ook niet over die groep.”

Nederlander Marcel Levi heeft zeven ziekenhuizen in Londen onder zijn hoede. Het is elke dag zoeken naar extra ic-bedden om de stroom van coronapatiënten aan te kunnen.Beeld Ramesh Pydiah

Vaccinatiestrategie

De Britten hebben in reactie op de snel oplopende besmettingscijfers hun vaccinatiestrategie omgegooid. In plaats van mensen in relatief korte tijd twee doses per persoon te geven, krijgen meer mensen nu één dosis. De tweede toediening volgt dan later. De hoop is dat de druk op de ziekenhuizen hierdoor sneller minder wordt. De kans dat je na één dosering nog heel ziek wordt is al flink lager, denken de Britten.