Primeur: Google-werknemers beginnen vakbond

De werknemers van de techgroep Google en haar moederbedrijf Alphabet verenigen zich voor de eerste vakbond in de geschiedenis van het bedrijf. Het initiatief kan navolging krijgen in de rest van Silicon Valley.

In de VS is het minder vanzelfsprekend dat bedrijven een vakbond hebben dan bij ons. In België is het in de wet verankerd dat een bedrijf vanaf een bepaald aantal werknemers sociale verkiezingen moet houden, maar in de Verenigde Staten moeten werknemers zelf organisaties opstarten als ze vertegenwoordiging willen.

Amazon staat er bijvoorbeeld om bekend geen grote fan van vakbonden te zijn en alle pogingen daartoe in de kiem te smoren. De e-commercegigant zocht in september nog een analist om vakbondsvorming op te sporen en liefst op te breken.

Ook voor zelfstandigen

Ook de rest van Silicon Valley zit er niet meteen op te wachten dat werknemers zich verenigen, maar bij Google is het dan toch zo ver. The Alphabet Workers Union krijgt een officieel bestuur, zal lidgeld vragen en betaalt zijn bestuurders. ‘We zullen bekwame mensen aannemen om alle werknemers ervan te verzekeren dat ze zich bij ons kunnen aansluiten als ze hun waarden willen vertegenwoordigd zien in het bedrijf’, zegt ingenieur Dylan Baker in een mededeling.

De groep staat naar eigen zeggen open voor iedereen, ook zelfstandigen, en zal zich richten op onder andere loon, benoemingen en de werkomstandigheden. Ze zal echter niet mee rond de tafel zitten om contracten te onderhandelen omdat ze vermoedelijk geen meerderheid zal halen binnen het bedrijf. De vakbond wordt erkend door de landelijke techvakbond CWA.

Ontslag

De afgelopen jaren zat het er al regelmatig bovenarms op tussen Google en zijn werknemers. Nog niet zo lang geleden ging er een petitie rond over het ontslag van een onderzoekster, maar eerder was er al eens opschudding over een lucratief afscheidscadeau voor een kaderlid dat ontslagen werd voor seksuele intimidatie. En ook contracten met het leger en de behandeling van consultants stuitten het personeel al regelmatig tegen de borst.

In 2019 dienden enkele werknemers een klacht in bij de arbeidsrechtbank omdat Google een groep mensen had ontslagen die volgens hen bezig waren met de vorming van een vakbond. Google heeft dat altijd ontkend en beweert dat die mensen ontslagen waren omdat ze ‘de regels braken en ons vertrouwen hebben geschonden’. ‘Wij steunen de rechten van werknemers’, klonk het nog.

Voorlopig zijn alle andere grote Amerikaanse techbedrijven nog vakbondsvrij, maar daar kan na dit initiatief wel eens verandering in komen. Bij Amazon lijkt het er bijvoorbeeld op dat de werknemers dicht bij de vorming van een unie zitten. Binnenkort wordt er in een fabriek in Alabama gestemd over de vorming van een vakbond, met toestemming van de Amerikaanse arbeidsinstantie.

Meer