Direct naar artikelinhoud
Tv & Cultuur

Nieuwe regel in ‘Big Brother’: eerst duimen omhoog naar de camera, dan pas seks

Dit zijn de kandidaten van 'Big Brother'.Beeld Vier

Voordat bewoners van het nieuwe Big Brother-huis seks met elkaar hebben, moeten ze hun duim opsteken naar een van de 115 camera’s. Op die manier willen de makers verzekeren dat er niets mis loopt.

Vanavond keert Big Brother terug op de Vlaamse televisie. De komende honderd dagen is het te zien op VIER. Het concept is onveranderd: zet acht verschillende mensen in een huis, geïsoleerd van de buitenwereld, en kijkt wat er gebeurt.

Wat alvast wél is veranderd: dit keer moeten kandidaten even hun duim opsteken naar de camera voor ze seks hebben. “Het is één van de nieuwe regels”, zegt Jeroen Compeer, gedelegeerd producent van productiehuis EndemolShine, in een interview met de Volkskrant. “We willen nooit hoeven te twijfelen, als makers: is dit verantwoord, moeten we dit laten doorgaan?” 

Want ook onder het oog van de camera’s kan iets misgaan. Eind 2017 werd in Spanje een bewoonster van het Big Brother-huis hoogstwaarschijnlijk verkracht door een andere bewoner –tegen wie 2,5 jaar celstraf is geëist. De twee hadden eerder vrijwillig seks gehad, daarom grepen de makers aanvankelijk niet in.

Geen sterkedrank

Compeer: “Uiteindelijk is dat een rechtszaak geworden (die nog loopt, red.). Mede daarom hebben ze vorig jaar bij Big Brother in Zweden besloten: als je seks wil hebben: eerst duimen omhoog naar de camera. Dat hebben wij overgenomen. Het staat duidelijk in ons regelboek, dat we met iedereen hebben besproken.”

In het huis zal ook geen sterkedrank te vinden zijn. “Er is hooguit wijn of bier, in principe alleen in het weekend, na zeven uur ’s avonds. Of als er een klein feestje te vieren is, doordeweeks. We gaan bewoners niet volgieten, zelfs niet als we denken: nu wordt het saai.”

Big Brother is vanavond om 21.35 uur te zien op VIER.