Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

► Britse cijfers gaan lijnrecht de hoogte in: Boris Johnson kondigt nieuwe lockdown aan

Boris Johnson tijdens zijn bezoek aan het Chase Farm Hospital, waar vandaag de eerste Oxford-vaccins werden toegediend.Beeld AFP

Engeland gaat opnieuw in lockdown. Brits premier Boris Johnson heeft nieuwe maatregelen aangekondigd, nu de cijfers in het Verenigd Koninkrijk pijlsnel de verkeerde kant uitgaan.

Bekijk hier: ‘Dit worden de zwaarste weken tot nu toe’

Video wordt geladen...

Het aantal Covid-besmettingen is de afgelopen weken scherp gestegen, mede door een nieuwe en besmettelijkere variant van het coronavirus. Vandaag werd in het land nog maar eens een triest record opgetekend: op een dag tijd werden 58.784 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Zaterdag waren dat er 57.725, zondag waren er bijna 55.000 nieuwe gevallen. In totaal staat de teller nu al op ruim 2,6 miljoen besmettingen. Meer dan 75.000 Britten zijn aan het virus overleden. Dat is de op één na hoogste tol in Europa.

Intussen liggen veel ziekenhuizen in Engeland bomvol. Op dit moment bezetten coronapatiënten in Engeland meer dan 20.000 bedden. Dat zijn er bijna 1.500 meer dan in april, toen de epidemie haar piek bereikte. In Londen verdubbelde het aantal opnames van coronapatiënten op intensieve zorgen van 300 naar 636 in slechts twee weken tijd.

In het Verenigd Koninkrijk werd vandaag begonnen met het toedienen van het tweede vaccin, dat van AstraZeneca. Volgens premier Johnson zullen tegen eind maart tientallen miljoenen doses toegediend zijn. Maar de vooruitzichten blijven vooralsnog somber. Zeker de recente varianten van het coronavaccin baren wetenschappers zorgen. En dus dringen strengere maatregelen zich op.

Volgens premier Johnson liggen er nog ‘zware, zware weken’ in het vooruitzicht. “We zullen alles doen wat we kunnen om het virus onder controle te houden”, zei de eerste minister eerder vandaag al. “Er is geen twijfel over dat we strengere maatregelen zullen moeten nemen. Die zullen binnenkort aangekondigd worden.”

Nationale lockdown

Om 21.00 uur Belgische tijd hield Johnson een persconferentie, waarin hij een nieuwe lockdown aankondigde. “Onze ziekenhuizen staan onder grote druk, de grootste druk sinds de start van de coronapandemie”, aldus de Britse premier Boris Johnson. “Daarom wordt een nieuwe nationale lockdown afgekondigd.”

Aan de mensen wordt met onmiddellijke ingang gevraagd thuis te blijven en thuis te werken. Boodschappen doen mag enkel voor levensnoodzakelijke dingen zoals voedsel en geneesmiddelen. Buiten komen mag ook voor medische bijstand. Sporten buiten mag, ook met één iemand van buiten het eigen gezin.

Alle basisscholen en middelbare scholen moeten tot half februari overschakelen op afstandsonderwijs. Examens zullen worden uitgesteld. “De huidige maatregelen werkten tegen de oude variant van het coronavirus, maar het is frustrerend en alarmerend om te zien hoe snel de nieuwe variant zich verspreidt”, verklaart Johnson de beslissing.

“Ik geloof er echt in dat het einde in zicht is, met elke prik in een arm staan we een stap dichter bij het einde”, aldus Johnson. “Als alles goed gaat heeft tegen midden februari iedereen in de eerste vier prioriteitsgroepen een eerste inenting gekregen”, klinkt het.

“Als het aantal overlijdens omlaag gaat, en iedereen zijn steentje bijdraagt door de regels te volgen, dan hoop ik dat we na de februarivakantie de scholen kunnen heropenen en geleidelijk aan uit de lockdown kunnen komen.”