Engeland in strenge lockdown, ook Schotland gaat op slot

De Britse premier Boris Johnson heeft maandag in een televisietoespraak een nieuwe, strenge lockdown voor Engeland aangekondigd. Het is er al de derde nationale lockdown. Schotland had al eerder op de dag beslist om een strikte lockdown in te voeren vanaf middernacht.

Het Verenigd Koninkrijk is in de ban van de Britse coronavariant, waarbij een sterk vermoeden is dat hij besmettelijker is. Daarom draagt Boris Johnson zijn bevolking op met onmiddellijk ingang thuis te blijven.

Alarmerende snelheid

“Het is alarmerend om de snelheid te zien waarmee de nieuwe variant van het virus zich verspreidt”, zei de Britse premier in zijn toespraak. “Deze variant lijkt veel besmettelijker te zijn. Het aantal doden is de voorbije weken met 20% gestegen en dat aantal zal nog stijgen.”

Om die reden moeten opnieuw zwaardere maatregelen getroffen worden, zei Boris Johnson. “We moeten daarom in Engeland naar een nationale lockdown gaan.”

Alleen wie niet thuis kan werken, mag de woning verlaten. Voor essentiële boodschappen geldt een uitzondering op de strenge lockdownregels. Wie dringend medische hulp nodig heeft of vlucht van huiselijk geweld, valt ook niet onder de lockdown. Sporten mag met één iemand van buiten het gezin.

De scholen schakelen opnieuw over naar afstandsonderwijs. Boris Johnson vreest dat niet alle examens deze zomer zullen kunnen doorgaan. Alleen kinderen van zorgverleners kunnen nog naar school gaan. Deze regeling geldt tot minstens midden februari. “We wilden de scholen zo lang mogelijk openhouden. Dat hebben we ook gedaan, maar nu is afstandsonderwijs opnieuw noodzakelijk om de circulatie van het virus tegen te gaan”, zei hij.

Alle hoop op vaccins

Johnson: “Dankzij het mirakel van de wetenschap kunnen we het virus verslaan. Dat is ook het grootste verschil met vorig jaar: momenteel ontrollen we een massale vaccinatiecampagne.”

De Britse premier heeft dan ook al zijn hoop op de vaccinaties gezet. “We verwachten dat we tegen midden februari de vier belangrijkste groepen in het vaccinatieprogramma een eerste spuit kunnen geven. Als dat lukt, hebben we een grote groep mensen weggeleid van het pad van het virus en zullen we de maatregelen kunnen versoepelen.”

Boris Johnson drukte alle Britten op het hart om de maatregelen te volgen, zodat de versoepelingen zo snel mogelijk kunnen worden aangekondigd. “Blijf thuis, bescherm de gezondheidsdiensten en red levens”, voegde hij er nog aan toe. “Ik geloof dat dit de laatste fase van het gevecht is.”

Hij riep de Engelsen ook op zorg te dragen voor of hulp te bieden aan kwetsbare mensen. Wie zelf een risicopatiënt is, moet extra waakzaam zijn.

Schotland vanaf middernacht

“Dit is een cruciaal moment”, zei Johnson. “De regeringen in Schotland en Ierland denken er ook zo over. Daarom trekken we aan hetzelfde zeel.”

De Schotse premier Nicola Sturgeon had maandag inderdaad al een volledige lockdown voor het hele grondgebied afgekondigd. De Schotten moeten vanaf middernacht thuis blijven en mogen hun woonst enkel voor essentiële redenen verlaten, zoals werken als dat van thuis niet kan. De kerstvakantie was al verlengd tot 11 januari. De meeste scholen blijven tot februari gesloten.

“Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bezorgder ben over de situatie waar we nu tegenaan kijken dan op om het even welk moment sinds maart”, zei Sturgeon in het Schotse parlement.

58.000 besmettingen per dag

Het Verenigd Koninkrijk heeft af te rekenen met meer den 58.000 bevestigde coronabesmettingen per dag. Daarmee werd de piek van april overschreden.

Vorige week waren er zes dagen aan een stuk dagelijks meer dan 50.000 nieuwe gevallen. Er stierven de afgelopen week vierduizend Britten, wat maakt dat sinds de uitbraak van de pandemie al 75.431 patiënten binnen de 28 dagen na een positieve test zijn overleden. (blg, mg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER