Direct naar artikelinhoud
AchtergrondCoronavirus

Weinig animo voor controles op quarantaine: ‘Gaan niet aan elke deur agent zetten’

De politie controleerde dit weekend op station Brussel-Zuid of reizigers die in het buitenland waren geweest wel een Passenger Locator Form (PLF) hadden ingevuld.Beeld Reporters / QUINET

Controles van de snelwegen over de luchthavens tot de stations en testen, testen en nog eens testen: de verdedigingsmuur tegen mogelijk besmette vakantiegangers werd afgelopen weekend flink hoger gemaakt. Of de quarantaine nageleefd wordt, blijft echter een zaak van gezond verstand.

500 euro lichter in nauwelijks een handvol minuten. Een Vlaams koppel kwam afgelopen zaterdag plots van een kale reis thuis, toen de snelwegpolitie hen aan de grens in de provincie Luxemburg van de E411 plukte, en vaststelde dat de man en vrouw in kwestie geen Passenger Locator Form (PLF) hadden ingevuld. Dat is verplicht voor wie 48 uur of meer in een rode zone in het buitenland verbleef, net als een coronatest op de dag van de thuiskomst en eentje zeven dagen later, na quarantaine.

De controles zijn dan ook flink opgeschroefd. Ons land wil al de inspanningen die de besmettingen deden dalen, niet laten bederven door wie niet voorzichtig genoeg terugkeert van wat viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) bestempelt als “ruilmarkten van virussen”.

Het testcentrum op Brussel-Zuid.Beeld BELGA

Geland en meteen getest

Op de luchthaven van Zaventem is er een testcentrum om reizigers vlak na de landing de kans te geven zich te laten checken. De capaciteit is opgedreven tot 500 tests per uur. Bij de opstart zaterdag waren er wel wat problemen met de activatiecodes, en gisteravond was er een grote piek aan terugkerende reizigers. Daardoor stond er een lange rij mensen aan te schuiven, wat tot ongenoegen leidde. “De enige plaats op vakantie waar je besmet kan geraken is op Zaventem”, uitte een boze reiziger zijn frustratie op sociale media.

Ook op de luchthaven van Charleroi opende het Rode Kruis gisteren een centrum met vijf testlijnen, goed voor dagelijks 750 coronatests. Ook wie met de trein aankomt in Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal of Luik-Guillemins kan zich meteen laten testen.

Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) keerden afgelopen weekend ruim 40.000 Belgen terug uit het buitenland. Zaterdag waren er 20.389 PLF’s ingevuld, waarvan 17.701 uit een rode zone. Gisteren tikte de teller aan tot 22.315 formulieren, waarvan 19.937 uit een rode zone. “Die aantallen lijken best in orde”, klinkt het. “Op de luchthaven is er grote controle, dus daar ontsnappen niet veel reizigers. In Brussel-Zuid is er ook streng gecontroleerd. Daar kwamen vrij veel mensen aan zonder PLF. Die hebben meteen een boete gekregen en hebben het formulier ter plaatse ingevuld.”

Is het genoeg?

Volstaan al die maatregelen? “De controles in de luchthavens en in de stations zijn goed”, zo zei Van Ranst aan VRT. “Op de weg zou het iets meer mogen zijn dan één auto om de tien minuten." Zullen we de gevolgen zien van het reizen tijdens de kerstvakantie? “Als al die reizigers zich laten testen en in quarantaine gaan, zal dat meevallen”, hoopt Van Ranst. “Als een aantal dat niet doet, is dat gevaarlijk.”

Of een terugkeerder uit een rode zone daadwerkelijk zeven dagen in quarantaine gaat, moet worden gecontroleerd door de lokale politie. Maar enkele burgemeesters gaven de voorbije dagen blijk van weinig animo om daaraan gevolg te geven. “Ik begrijp dat. We leven niet in een politiestaat, en we gaan niet aan elke deur een agent zetten”, aldus premier Alexander De Croo (Open Vld) in VTM Nieuws. “Maar laat ons vooral ons gezond verstand blijven gebruiken. We hebben daar de voorbije maanden zeer veel blijk van gegeven en die resultaten zien we toch in vergelijking met de rest van Europa.”

Bekijk hier: ‘We gaan niet aan elke deur een agent zetten’

Video wordt geladen...