Direct naar artikelinhoud
AchtergrondTelewerk

Vanaf vandaag ‘flashcontroles’ op telewerk: in deze gevallen bent u in overtreding

Vanaf vandaag ‘flashcontroles’ op telewerk: in deze gevallen bent u in overtreding
Beeld Getty Images

Vanaf vandaag begint de overheid met flashcontroles op telewerk. Over heel het land zullen teams van inspecteurs ‘binnenvallen’ in bedrijven om te kijken of iedereen die er zit, wel een echte reden heeft om daar te zijn. ‘Wie op de werkvloer is, zal gevraagd worden naar een attest van de werkgever, dat zegt dat hij of zij daar echt nodig is.’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) had het voor Nieuwjaar al aangekondigd. In januari zouden de sociale inspectiediensten ‘flashcontroles’ houden op telewerk, waarbij groepjes van inspecteurs in groepjes bedrijven zouden binnenstappen of iedereen die op de werkvloer aanwezig is daar wel echt moet zijn. De vele auto’s op de weg doen virologen en politici vermoeden dat daar nog veel winst te boeken valt.

Waar komt er controle?

Die flashcontroles starten vandaag in heel het land. Deze maand wordt gefocust op het controleren van telewerk in de dienstensector. Vakbonden en werkgeversorganisaties in de dienstensector zijn reeds gewaarschuwd dat er controles komen, in de hoop dat ook dat voor een extra inspanning zorgt. Het is immers onmogelijk om ze allemaal te controleren. De overheid hoopt ook op een afschrikeffect.

Wie komt controleren?

Alle 500 arbeidsinspecteurs die momenteel bij de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (WASO) werken, zullen ingezet worden voor die controles op telewerk. “Daar werd weliswaar al op gecontroleerd, maar nu wordt het de absolute focus. Je kan het vergelijken met de BOB-campagnes van de politie”,  vertelt woordvoerster Sandy Deseure (FOD WASO). “De politie controleert het hele jaar door wel op alcohol, maar in de periode van de BOB-campagne focust ze zich specifiek op alcohol. Wij zullen in januari vooral telewerk controleren.”

Er werd eerder ook wel gecontroleerd op telewerk, maar dat stond een tijdje op een lager pitje, omdat telewerk lange tijd louter “sterk aangeraden” of aanbevolen was. Pas vanaf 19 oktober werd telewerk opnieuw verplicht.

Wanneer ben je in overtreding?

Vandaag zullen er al controles plaatsvinden in alle provincies. “Wie op de werkvloer is, zal gevraagd worden naar een attest van de werkgever, dat zegt dat hij of zij daar echt nodig is”, aldus Deseure. Werknemers die geen attest hebben, hoeven echter geen boete te vrezen. “Die controles zijn gericht op de werkgever. Hebben zij het telewerk goed georganiseerd? Een werknemer mag alleen aanwezig zijn, als hij zijn werk niet thuis kan doen en als het werk essentieel is om het bedrijf te laten functioneren. Alleen dan mag een werkgever zijn werknemer dus de toelating geven om naar het werk te komen.” 

Iemand een dag naar kantoor laten komen, omdat het thuis te druk is met de kinderen geldt bijvoorbeeld niet als geldige reden. “Ah nee, want dat zou betekenen dat je werknemers de keuze geeft. Maar telewerk is vandaag geen vrije keuze meer, het is verplicht.” 

Ook bedrijven die al hun werknemers de toelating geven om, als ze dat willen eens een dag op kantoor te komen werken, zijn in overtreding. Al hoeven zij nog niet meteen een sluiting of boete te vrezen. Het bedrijf krijgt meestal eerst nog een waarschuwing met een termijn om zich in orde te stellen, tenzij het gaat om recividivisme, hardnekkig weigeren of als er verschillende flagrante inbreuken zijn.