Penningmeester van profkoers verdacht van verduistering 180.000 euro

© BELGA

Isabelle Petit, de penningmeester van de vzw Le Samyn die de Grand Prix Samyn organiseert, de eerste profkoers van het seizoen in Wallonië, wordt ervan verdacht 180.000 euro te hebben verduisterd. Het parket

tg

Jean-Luc Vandenbroucke, manager van de organisatie, heeft het financiële probleem bevestigd. Het gesjoemel kwam volgens RTBF eind 2016 aan het licht. Vandenbroucke, zelf ex-renner, benadrukt dat Le Samyn nog een aantal tegoeden schuldig is aan de wielerbond (KBWB) en een aantal wielerploegen voor 2016.

Hoewel hij van nul moest herbeginnen, is Jean-Luc Vandenbroucke er naar eigen zeggen in geslaagd het noodzakelijke organisatiebudget te verzamelen voor de editie 2017. Die profwedstrijd wordt op 1 maart gereden. De Grote Prijs is gered en de gemeentelijke toelatingen zullen afgeleverd worden, aldus de ex-wielrenner.

De dienstdoende burgemeester van Dour, aankomstgemeente van de wedstrijd, zal dit weekend zijn collega van Quaregnon, de startgemeente, ontmoeten om een gemeenschappelijke positie in te nemen.

PS-schepen van burgerlijke stand

“Er waren de afgelopen dagen geruchten, maar we zijn geschrokken over de hoogte van de aangekondigde cijfers”, aldus Vincent Loiseau. “We moeten samen onze positie bepalen en zien of de organiserende vzw nog schulden heeft. Mijn gedachten zijn bij de vrijwilligers en het organisatiecomité van deze wedstrijd, die deel uit maakt van de sportieve wortels van Dour. De vzw ontvangt hoofdzakelijk publieke subsidies om de wedstrijd te organiseren.”.

Isabelle Petit is PS-schepen in Honnelles, provincie Henegouwen, en bevoegd voor bevolking, burgerlijke stand, ruimtelijke ordening en dierenwelzijn. Ze vervoegde het Samyn-team na de overname van de wedstrijd door Jean-Luc Vandenbroucke.

Al er effectief sprake is van gesjoemel, lijkt haar positie als schepen onhoudbaar. De gemeenteraad zal zich volgende week over de kwestie buiten. Tot zo lang de onderzoekers geen harde bewijzen gevonden hebben, blijft de vrouw uiteraard onschuldig.

Parket bevestigt klacht

Er is vrijdagnamiddag een klacht neergelegd over financiële verduistering uit de kassa van de vzw Le Samyn, zo bevestigt Christian Henry, procureur des Konings van Bergen-Doornik, aan de telefoon.

“Er is momenteel effectief een verdachte in dit dossier. Maar verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd, of er effectief sprake is van financiële malversaties en welk bedrag er eventueel is verduisterd”, zegt procureur Henry.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen