Direct naar artikelinhoud

Vrouwenmars mikt op 1 miljoen deelnemers

In Washington DC en vele andere Amerikaanse steden vindt vandaag een Women's March plaats.

Met een Women's March in Washington DC en vele andere steden betogen honderdduizenden Amerikaanse vrouwen tegen de intenties van president Donald Trump en zijn regering om vrouwenrechten terug te schroeven. "We willen een positief tegengeluid zijn voor Trump."

Vanuit de noordelijke staat Michigan reed de Belgische Julie Cassano (38) gisteren met haar vriendinnen meer dan 900 kilometer om vandaag mee te kunnen betogen tijdens de nationale Women's March in Washington D.C. “Mijn keuze was snel gemaakt”, vertelt ze. “Ik kon thuiszitten en klagen, of ook laten zien dat ik het niet eens ben met een wereld waarin het radicaler, killer en meer onverdraagzaam is geworden."

Cassano woont al meer dan vijf jaar in de VS. Als hoofd van een vrijwilligers-ngo, die migranten- en expatvrouwen helpt integreren in haar stad Ann Arbor, maakt ze zich vooral zorgen over de rechten van minderheden. In haar directe omgeving merkt ze een grote ongerustheid over de toekomst. “Na Trumps verkiezing werd de sfeer grimmig. Vooral moslimvrouwen voelden zich geviseerd. Er zijn ook incidenten geweest, mensen die op straat werden uitgescholden.”

Hoopgevend

De Women's March on Washington brengt hoop. “Het negativisme dat even overheerste na Trumps verkiezing wordt onder de deelnemende vrouwen vervangen door een opbouwende sfeer”, zegt ze. “Het is hoopgevend dat vrouwen met allerlei achtergronden en rassen elkaar vinden in een breed platform om de vrouwenrechten te verdedigen, die onder druk komen te staan. De vrouwenmars wil niet betogen tegen Trump, maar een positief tegengeluid worden.”

'We zeggen de president: we houden je in de gaten, we staan klaar om terug te vechten'
Linda Sarsour, medeorganisator, in 'Rolling Stone'

Tijdens de mars worden in Washington DC vandaag minstens 200.000 betogers verwacht. Omdat op gelijktijdige manifestaties in vele andere steden ook op tienduizenden deelnemers wordt gerekend, hopen de organisatoren een 'Million Women's March' op de been te brengen, naar de gelijknamige Facebook-groep die advocate op rust Teresa Shook meteen na de verkiezingsuitslag oprichtte. De grootmoeder uit Hawaï ging slapen met 40 aanwezigheidsvinkjes, maar werd een dag later wakker met 10.000 deelnemers. Toen de oproep verscheen op de populaire, Hillary-gezinde Facebook-groep Pantsuit Nation werd hij tienduizenden keren gedeeld.

Abortus

Shook gaf de praktische organisatie daarom al snel uit handen aan ervaren organisatoren, onder wie Linda Sarsour, de directeur van de Arab American Association of New York. Op verkiezingsavond kwam zij in het nieuws omdat ze tijdens een interview in huilen uitbarstte toen ze de uitslag vernam. Nu zegt ze te hopen dat de vrouwen een boodschap van eenheid zullen brengen. “We zullen samenwerken, van raciale tot migratiethema's, van reproductieve rechten tot de strijd tegen de klimaatverandering”, zei ze aan Rolling Stone. “We zeggen de president: 'We houden je in de gaten. We staan klaar om terug te vechten en onze gemeenschap te beschermen.”

Abortus

Een van de concreetste strijdpunten van de mars is de bescherming van Planned Parenthood (PP), 's lands grootste familieplanning-ngo. Trump wil de financiering stopzetten, omdat de organisatie vrouwen helpt met zwangerschapsonderbreking. Het historische recht op abortus (het Roe v. Wade-vonnis uit 1973) wordt tijdens Trumps ambstermijn bedreigd omdat zijn regering vacante plaatsen in het Hooggerechtshof wil laten innemen door 'pro life'-opperrechters, waardoor de balans kan omslaan in het voordeel van de ethisch-conservatieven. 

Trump zelf vindt dat de staten de optie moeten krijgen om abortus te verbieden, wat ertoe kan leiden dat veel vrouwen gedwongen zullen verhuizen naar liberale staten.

Relationeel geweld

Ook de geplande afschaffing van de terugbetaling van de pil, de economische discriminatie van vrouwen op de werkvloer door loonongelijkheid en de vrees dat het holebi-huwelijk wordt afgeschaft zullen vandaag in de verf worden gezet.

De betogers zullen ook de misogynie hekelen van een president die door zijn ex-vrouw Ivana en vroegere zakenpartners beschuldigd werd van seksuele intimidatie. Zangeres Fiona Apple componeerde er met een knipoog het marslied 'We Don’t Want Your Tiny Hands Anywhere near Our Underpants' over, dat massaal op sociale media wordt gedeeld. Maar de ondertoon is ernstig. Liefst één op de drie vrouwen in de VS wordt in haar leven slachtoffer van relationele geweldpleging.

De vraag is of de vrouwenmars gehoord zal worden in het nieuwe Witte Huis. Met slechts 4 van de 23 portefeuilles in de regering voor vrouwen is er alvast weinig hoop op een gendervriendelijk beleid. Toch hoopt Cassano dat de Mars zijn effect niet zal missen. “We zullen zien hoe de politiek erop reageert. Misschien kan dit uitgroeien tot een permanente beweging. De slogan 'We are not changing the past, we are marching for the future' vat het voor mij wel samen." Of ook : 'If not us, then who? If not now, then when?'