Regering vraagt taskforce om versnelling vaccinaties vanaf volgende week: “Er mogen geen vaccins in de diepvries blijven liggen”

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke hebben de taskforce vaccinatie gevraagd om de campagne vanaf volgende week te versnellen. “Er mogen geen vaccins blijven liggen”, zei Vandenbroucke dinsdag in de bevoegde Kamercommissie.

De vaccinatiecampagne is “om goede redenen” voorzichtig van start gegaan, zei Vandenbroucke. “Maar nu moeten we met maximale snelheid vooruitgaan. We moeten op het punt komen dat er geen vaccins ergens in een diepvries blijven liggen. Ze moeten zo snel mogelijk allemaal gebruikt worden.”

De taskforce zal nu een aangepast plan van aanpak uitwerken, dat volgende week uitgerold moet worden. Vandenbroucke voegde eraan toe dat een en ander een nauwe samenwerking met de regio’s vereist.

Zorgpersoneel toch vroeger gevaccineerd

In dat aangepaste plan zou dan toch ruimte zijn om het zorgpersoneel vroeger te vaccineren dan gepland. Dat zou normaal gezien pas mogelijk zijn vanaf eind januari, maar omdat Pfizer zopas een formele bevestiging heeft gegeven voor de levering van vaccins de komende weken, is het zeker dat er niet hoeft gehamsterd te worden. Daardoor zou ook het zorgpersoneel al sneller in aanmerking komen.

Woensdag komen de verschillende bevoegde ministers bijeen in een nieuwe vergadering van de Interministeriële conferentie Volksgezondheid. Donderdag komt dan de taskforce bijeen. Vrijdag, vanaf 11.30 uur, zakt Vandenbroucke opnieuw naar de Kamercommissie Gezondheid af voor een hoorzitting met de Kamerleden. Hij zal geflankeerd worden door vertegenwoordigers van de taskforce. “Ik denk dat u dus vrijdag de primeur van het aangepast plan van aanpak krijgt, voor de versnelling volgende week ingaat”, aldus Vandenbroucke.

De Kamercommissie zal vrijdag snel moeten afronden, want om 14 uur wordt Vandenbroucke op een nieuwe vergadering van het Overlegcomité verwacht, dat zich over de coronacijfers en de bijbehorende maatregelen zal buigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen