Corona-app werkt nu ook in buitenland

 ©  Isopix

‘Coronalert’ praat voortaan met de corona-apps van tien Europese landen. Het uitwisselingssysteem was klaar net voor de kerstvakantie, waarin veel mensen op reis zijn gegaan. Toch komt de verbinding er nu pas.

Nikolas Vanhecke

Internationale reizen zijn al een tijdje sterk afgeraden, maar de vraag naar communicatie tussen verschillende Europese corona-apps is al zo oud als de eerste ­ideeën over dergelijke apps. Voortaan zal wie op zijn telefoon het Belgische Coronalert heeft staan, ook anonieme gegevens uitwisselen met de Duitse, Nederlandse, Spaanse, Ierse, Italiaanse, Deense, Letse, Kroatische, Poolse en Cypriotische app – als er iemand met zo’n app in de buurt is, tenminste. De Finse app komt er normaal ­gezien nog bij. In veel Europese landen is de architectuur achter zo’n app namelijk dezelfde, wat toelaat ze aan elkaar te linken.

Met de Franse app zal Coron­alert niet praten, want die is als een van de weinige op een andere leest geschoeid. De Luxemburgers hebben geen app.

De corona-app ondersteunt het contactonderzoek. Wie de app op zijn telefoon heeft staan, wisselt automatisch anonieme codes (‘sleutels’) uit met andere gebruikers van de app. Elke telefoon houdt zo ‘logboekjes’ bij van contacten. Wie een positieve coronatest aflegt, kan die registreren in de app. Zo worden de contacten op de hoogte gebracht van een mogelijk risico.

Focus op Brexit

De landelijke corona-apps laten wel niet toe om een test uit een ­ander land erin te registreren. ‘Als iemand pendelt tussen twee landen, moet hij een test ingeven in de app van het land waar de test is afgenomen’, zegt cryptograaf Bart Preneel (KU Leuven), die ­Coronalert mee ontwikkelde.

Er is enkele maanden gewerkt aan de communicatie tussen de Europese apps en het systeem was klaar net voor de kerstvakantie, een periode waarin veel mensen op reis zijn gegaan naar het buitenland. Toch wordt het nu pas gelanceerd. ‘Bij veel Europese instellingen lag de focus eind vorig jaar op de Brexit’, zegt Preneel. ‘Daardoor komt de verbinding nu pas.’

De Belgische app is intussen ­ongeveer 2,2 miljoen keer gedownload. 162.000 mensen hebben hun testresultaat ontvangen in de app, daarbij waren er zo’n 25.000 positieve tests. De bedoeling is dat die besmette personen hun resultaat opladen naar een centrale server, zodat hun contacten een melding kunnen krijgen. Maar slechts de helft doet dat, waardoor de effectiviteit nog veel beter kan.

‘Misschien is dat te verklaren doordat ze te veel zijn geschrokken van het resultaat’, vermoedt Preneel. ‘Het is dan niet meteen hun prioriteit om hun sleutels met anderen te delen.’ Praktische problemen bij de koppeling van test en app speelden Coronalert ook parten, maar die zouden grotendeels van de baan moeten zijn. Over enkele weken zou de app ook moeten werken op oudere iPhones.