Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

De Sutter: ‘Pfizer-vaccin inschakelen bij ouderen is de juiste keuze’

Petra De Sutter.Beeld Photo News

De federale regering blijft erbij dat de keuze om de bewoners van woonzorgcentra eerst te vaccineren tegen het coronavirus de juiste is. Dat zei Groen-vicepremier Petra De Sutter vanavond in Terzake. Onder meer de specifieke kenmerken van het Pfizer/BioNTech-vaccin verantwoorden die beslissing, klonk het.

en

Na wat proefdraaien vorige week schoot de vaccinatiecampagne in België vandaag uit de startblokken. Zoals bekend zijn eerst de bewoners van woonzorgcentra aan de beurt, daarna volgt het zorgpersoneel.

Die volgorde was “de juiste keuze”, zei Groen-vicepremier Petra De Sutter vanavond in Terzake, onder meer omdat het vaccin van Pfizer/BioNTech - het enige dat momenteel is toegelaten op de Europese markt - de symptomen goed onderdrukt, maar mogelijk minder sterk is in het afblokken van de overdracht van het virus. “Dat laatste zou heel interessant zijn bij jonge en gezonde mensen. Het vaccin van Pfizer inschakelen in de woonzorgcentra om ervoor te zorgen dat ze niet ernstig ziek worden en sterven, is de juiste keuze”, aldus De Sutter.

Ook het feit dat het Pfizer-middel op -70 graden bewaard moet worden heeft die beslissing volgens De Sutter in de hand gewerkt. “Dat kan je niet zomaar door je huisarts laten toedienen, dat zou logistiek onmogelijk zijn.” Het lag organisatorisch ook moeilijker om meteen te starten met grootschalige vaccinatiecentra, zei De Sutter.

De Groen-vicepremier benadrukte wel dat de vaccinatiecampagne snel opgeschaald kan worden nu Pfizer vandaag de verwachte leveringen voor de komende weken heeft bevestigd, waardoor de tweede dosissen niet per se achter de hand moeten worden gehouden. Daardoor zal het zorgpersoneel mogelijk al voor een deel parallel met de bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd kunnen worden, zei De Sutter. “De kans bestaat dat het ganse project zoals het in de verschillende fases is voorbereid, versneld kan worden en dat we sneller de ganse bevolking kunnen vaccineren. Hoe sneller hoe liever.”

Twitter bericht wordt geladen...

De taskforce vaccinatie en de ministers van Volksgezondheid moeten zich nog over het precieze plan van aanpak buigen, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) benadrukte vanmiddag dat er geen vaccins in de diepvries kunnen blijven liggen.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA buigt zich morgen opnieuw over een mogelijke goedkeuring van het COVID-19-vaccin van het Amerikaanse Moderna. De Europese Unie verwacht “in de komende uren” een beslissing, zei Europees Raadsvoorzitter Charles Michel vanmiddag tijdens een persconferentie in Lissabon. Eind januari volgt een nieuwe virtuele Europese top over de gezondheidscrisis, kondigde Michel aan.