Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen GeorgiaUpdate

Democraten eisen beide zetels in Georgia op in cruciale senaatsverkiezingen

Republikeinse kiezers op de laatste verkiezingsbijeenkomst.Beeld EPA

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, heeft de overwinning van de beide zetels in de Amerikaanse staat Georgia opgeëist. Hoewel de uitslagen nog niet officieel bekendgemaakt zijn, riepen eerder Democraten Raphael Warnock en Jon Ossoff zichzelf al uit tot winnaar.

“We hebben niet de kortste weg afgelegd, maar we zijn er geraakt. Voor het eerst in zes jaar hebben de Democraten de controle over de Amerikaanse Senaat”, zo begon Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, zijn toespraak. Daarmee loopt hij alvast vooruit op de bekendmaking van de officiële resultaten van de Senaatsverkiezingen in Georgia. 

Chuck Schumer (archiefbeeld).Beeld Photo News

Eerder vandaag werd de Democraat Raphael Warnock, met 98 procent van de stemmen geteld, uitgeroepen tot een van de winnaars in de Senaatsrace in Georgia. Hij versloeg de Republikeinse Kelly Loeffler. Ook de tweede zetel werd al opgeëist door Democraat Jon Ossoff, maar vooralsnog heeft geen enkel onafhankelijk medium zijn claim bevestigd. 

Warnock wordt de eerste zwarte politicus die Georgia in de Senaat vertegenwoordigt. Het is ook voor het eerst in twintig jaar dat een Democraat in Georgia een zetel in de Senaat wint. Volgens de laatste tellingen staat Warnock op 50,5 procent en Loeffler op 49,5 procent. 

De overwinning van Warnock is een gevoelige klap voor president Trump en de Republikeinen, die hadden gehoopt beide zetels te winnen. De zeer conservatieve Loeffler stond bekend als een grote aanhanger van Trump. Zo had ze aangekondigd de president te steunen in zijn poging woensdag in het Congres om de uitslag van de presidentsverkiezingen in zijn voordeel om te buigen.

De andere Democraat, Jon Ossoff, heeft een kleine voorsprong genomen op de Republikeinse senator David Perdue. Nadat 98 procent van de stemmen was geteld, stond Ossoff voor met zo’n 0,4 procent. Dit is iets meer dan 16.000 stemmen. Deze voorsprong kan nog groter worden omdat nog stemmen uit overwegend Democratische gebieden moeten worden geteld. De campagne van Ossoff liet dan ook weten ‘te verwachten dat Jon gaat winnen’. Als hij Perdue verslaat, wordt Ossoff met zijn 33 jaar het jongste lid van de Senaat.

Ossoff eiste de overwinning alvast op. “Georgia, bedankt voor het vertrouwen”, stelde Ossoff  in een korte mededeling. Vooralsnog heeft geen enkel onafhankelijk medium bevestigd dat hij gewonnen zou hebben. Volgens zender NBC is het nog te nipt om een winnaar uit te roepen.

Hertelling

“Ons werd verteld dat we deze verkiezing niet konden winnen, maar vanavond hebben we bewezen dat met hoop, hard werken en de mensen aan onze zijde alles mogelijk is”, zei Warnock voordat de meeste Amerikaanse media meldden dat hij de zetel zou winnen. Als het verschil met Loeffler kleiner wordt, zal er zeker een hertelling volgen. Een kandidaat heeft recht op een hertelling als het verschil een half procentpunt of nog minder is.

Raphael WarnockBeeld AFP

Loeffler geeft nog niet op. “We gaan ervoor zorgen dat elke stem wordt geteld”, aldus de senator. “Wij hebben een pad naar de overwinning en wij blijven dat volgen.” Loeffler en Perdue kregen maandag nog steun van Trump, die campagne kwam voeren in Georgia om een Democratische zege te voorkomen.

Macht in parlement

Er hangt veel af van de Senaatsverkiezing in Georgia. Als ook Ossoff wint, hebben de Democraten de volledige controle over het Congres. Ze hebben nu al de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben momenteel de meerderheid in de Senaat en dat geeft ze de macht om wetsvoorstellen te blokkeren, hetgeen een flink obstakel zou zijn voor de verkozen Democratische president Joe Biden.

Als de Republikeinen één van de zetels weten te behouden, blijven ze in de meerderheid. Maar als de Democraten beide zetels winnen, zullen beide partijen over vijftig zetels beschikken. In dat geval slaat de machtsbalans in de Senaat uit naar de Democraten. In het geval dat er een beslissende stem nodig is, zal die worden uitgebracht door vicepresident Kamala Harris.