Foto: GettyImages

Besmet door een vuile endoscoop in het ziekenhuis: gebeurt dat vaker?

In het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis moeten ruim 100 patiënten een bloedonderzoek ondergaan nadat ze onderzocht waren met een fout gereinigde endoscoop. Mogelijk zijn ze op die manier besmet met HIV of hepatitis, al is die kans klein. Komt zoiets vaker voor? Radio 2 Antwerpen vroeg het aan specialist zorginfecties Boudewijn Catry van Sciensano.

Hoe goed is de endoscoop gereinigd waarmee de specialist je lichaam binnendringt? Die vraag rijst nu ruim 100 patiënten van het Antwerpse Sint-Vincentiusziekenhuis mogelijk besmet zijn geraakt via een slecht gesteriliseerde endoscoop. "Het is uitzonderlijk wat daar gebeurd is maar het komt wel eens voor", vertelt Boudewijn Catry, specialist zorginfecties van Sciensano. "In België loopt 1,2 procent van de patiënten een wondinfectie op na een operatie in het ziekenhuis. Denk aan hechtingswonden of complicaties na een knie- of heupoperatie. Slechts een heel klein deel van die 1,2 procent heeft een endoscopische ingreep via het colon/spijsverteringsstelsel ondergaan."

Tien jaar geleden zou deze fout nooit opgemerkt zijn. Dankzij betere controle op hygiëne in de ziekenhuizen komt dit aan het licht

Boudewijn Catry, Sciensano

Catry is blij dat het Sint-Vincentiusziekenhuis openlijk over de zaak communiceert. "Dat was lange tijd taboe. Nu worden zulke fouten gedetecteerd en gerapporteerd en dat is een goede zaak. Tien jaar geleden zouden we dit waarschijnlijk nooit geweten hebben. Deze fout komt trouwens aan het licht net omdat ziekenhuizen veel beter en vaker controleren op hygiëne." 

HIV via endoscoop?

Bloedonderzoek moet nu uitwijzen of de bewuste patiënten via de endoscopie in Sint-Vincentius een infectie hebben opgelopen zoals HIV of hepatitis. "De kans op zo'n besmetting is heel klein zoals ook de hoofdgeneesheer van het ziekenhuis benadrukt", zegt Catry in "Start Je Dag".  "Endoscopen zijn bovendien geen eenvoudige toestellen om te ontsmetten. Ze zijn zeer elastisch en bevatten langs binnen- en buitenkant materiaal dat met de traditionele ontsmettingsmethoden niet voldoende gesteriliseerd kan worden. Denk aan kleine rubbertjes die telkens in een speciaal vloeistofbad moeten gaan. Dat is niet eenvoudig en arbeidsintensief tussen twee behandelingen door."  

Door de coronacrisis is er een veel betere handhygiëne in de woonzorgcentra en zijn er daar minder zorginfecties

Boudewijn Catry, Sciensano

Betere handhygiëne door corona

De laatste jaren horen we almaar minder over die andere grote zorginfectie: de ziekenhuisbacterie. "Daarmee gaat het de goede kant op en dat is vooral te danken aan de betere handhygiëne. In de ziekenhuizen lopen al jaren campagnes die artsen en verpleegkundigen wijzen op wassen en ontsmetten. Sinds de coronacrisis merken we dat ook andere instellingen stappen vooruit zetten zoals woonzorgcentra", zegt Catry. 

Is het coronavaccin veilig?

Vandaag start ook de grote vaccinatiecampagne tegen corona. Bestaat de kans dat we door dat prikje een extra infectie oplopen? "Mensen moeten zich geen zorgen maken. De vaccinaties volgen een strikt protocol en zijn heel veilig. De kans dat daarmee iets misloopt is uiterst, uiterst, uiterst klein", besluit expert zorginfecties Boudewijn Catry van Sciensano op Radio 2 Antwerpen. 

Meest gelezen