Direct naar artikelinhoud
Vaccinatiestrategie

Zorgpersoneel in Vlaamse woon-zorgcentra wordt mogelijk samen met bewoners gevaccineerd

Zorgpersoneel in Vlaamse woon-zorgcentra wordt mogelijk samen met bewoners gevaccineerd
Beeld David Legreve

De taskforce voor de vaccinatiestrategie onderzoekt of het zorgpersoneel in de Vlaamse woon-zorgcentra samen met de bewoners gevaccineerd kan worden. Dat bevestigen het Agentschap Zorg & Gezondheid en het kabinet van minister Wouter Beke aan De Morgen.

en

De vaccinatiestrategie voor ons land wordt mogelijk deels hertekend. Tot nu toe stonden de bewoners van woon-zorgcentra vooraan in de rij. Tegen eind januari zouden zij ongeveer allemaal een eerste dosis van het vaccin moeten krijgen. Vanaf februari zou dan ook gestart worden met de vaccinatie bij het personeel. Maar de taskforce die zich buigt over de vaccinatiestrategie onderzoekt nu of bewoners en personeel niet tegelijk ingeënt kunnen worden.

Die versnelling is mogelijk nadat farmabedrijf Pfizer gisteren een hele reeks vaccinleveringen garandeerde. Omdat die leveringen nog niet bevestigd waren, speelde ons lang op veilig: zowat de helft van de vaccins zou in de diepvries bewaard worden, zodat iedere gevaccineerde wzc-bewoner zeker zou zijn van een tweede dosis. Die veiligheidsmarge is nu niet meer nodig, waardoor de eerste fase van de vaccinatie versneld kan worden. Het betekent ook dat het zorgpersoneel in de wzc’s mogelijk al in januari een eerste spuitje kan krijgen.

Dat opent perspectieven om bewoners en personeel op hetzelfde moment te vaccineren, vernam De Morgen. “Er wordt nu een planning opgemaakt om te kijken of dat haalbaar is”, klinkt het bij de woordvoerster van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is te horen dat de vaccinatiestrategie op sommige plekken bijgestuurd kan worden. “Of het nu zo is dat vanaf volgende week bewoners en personeel overal samen gevaccineerd zullen worden, daar kan ik me niet over uitspreken. In sommige centra zal dat het geval zijn, maar er zullen er evengoed zijn die dat niet haalbaar achten. Zoiets moet ook afgestemd worden met de arbeidsgeneeskundige dienst”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “Aan de verdere volgorde verandert er voorlopig niets. Het is nog steeds de bedoeling om na de bewoners en het personeel van woon-zorgcentra, het personeel van de ziekenhuizen, de eerste lijn en andere zorginstellingen aan bod te laten komen. Maar misschien wel sneller.”

In Wallonië werd al eerder beslist om af te wijken van de strategie. Het is de bedoeling dat tegelijk met de bewoners van woon-zorgcentra een derde van het personeel ingeënt wordt.