Drijvende, futuristische spaceport in Japan moet gewone toeristen naar de ruimte lokken

Een drijvend eiland waar u met de sneltrein naartoe gaat om vervolgens een retourtje naar de ruimte te maken. Klinkt het aantrekkelijker dan een rigoureuze NASA-training? Uitstekend, dan bent u het doelpubliek voor een nieuw ruimteproject in Japan.

Spaceport City, zo heet het geesteskind van architectenbureau Noiz Architects, designers Canaria, communicatibureau Dentsu en nonprofit Spaceport Japan. Het is een shoppingcentrum, bioscoopzaal en educatieve ruimte in een, en u kan er ook een trip naar de ruimte maken, als u daar tijd en geld voor heeft.

Tijd voor de commerciële ruimtevaart

Met het concept willen de ontwikkelaars een duwtje geven aan de commerciële ruimtevaart en de stad een economische boost geven. De drijvende platforms moeten grootsteden aan het water snelle toegang geven tot het vervoer van de toekomst. Door de ruimte leuk in te vullen en er dus ook een bestemming an sich van te maken, hopen de architecten dat er meer vertrouwen komt in de ruimtevaart met winstoogmerk.

Spaceport Japan mikt met zonnepanelen en elektrische en zelfrijdende shuttles duidelijk op een toekomst waarin ruimtereizen meteen ook een stuk betaalbaarder wordt. In het design is plaats voorzien voor suborbitale vluchten die niet verticaal maar horizontaal kunnen opstijgen.

Spaceport Japan Associates

Viva Virgin Galactic

Daarmee bekent het ontwerp ongewild ook wat kleur. De bekendste commerciële ruimtespeler is momenteel Virgin Galactic. Het ruimtebedrijfje van Richard Branson is volop aan de slag gegaan met ruimteshuttles die opstijgen zoals een vliegtuig.

Voor 250.000 dollar krijgt u dan een opleiding van twee dagen en een vlucht van zowat twee uur. U wordt er 80 kilometer hoog mee gekatapulteerd en kan dan op die hoogte even uw comfortabele stoel uit om een zwaartekrachtvrije omgeving te ervaren. Een foto van de kromming van de aarde krijgt u er ook bij, door 1 van de vele ramen.

Virgin Galactic via ABACAPRESS

Voor Bransons project moet u dus wel een kwart miljoen dollar neertellen, maar Virgin Galactic heeft intussen al een wachtlijst van duizend mensen. Dat er interesse is in de ruimte, mag duidelijk zijn. Spaceport City is dan ook niet de enige in zijn soort.

Spaceports in de wereld

Want zodra de prijzen zakken, zal u ook voor een democratische ruimtereis terechtkunnen in Houston, Texas. In de vierde grootste stad van de Verenigde Staten wordt de luchthaven van Ellington omgebouwd tot een ruimteluchthaven, eentje die niet drijft weliswaar. Ook in Colorado staat er een Air and Space Port klaar.

Of het nu is om een supersnelle vlucht naar de andere kant van de aarde te nemen, of even de aarde in al zijn glorie te zien, de wereld is duidelijk bijna klaar voor het ruimtetoerisme. Nu dat prijskaartje nog.