Tijdlijn | De zaak-Bart De Pauw, van videoboodschap tot rechtbank

Bart De Pauw. ©  BELGA

Dinsdag is het proces gestart tegen televisiemaker Bart De Pauw, die door zestien vrouwen wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Een overzicht van wat zich de afgelopen vier jaar heeft afgespeeld.

Valerie Droeven

14 oktober 2017
Naar aanleiding van de #MeToo-affaire rond Harvey Weinstein zegt actrice Hilde Van Mieghem in Alleen Elvis blijft bestaan dat er ook in Vlaanderen zulke zaken gebeuren.

19 oktober 2017
De VRT stuurt een persbericht met de melding dat ook wie via een producthuis voor de VRT werkt bij de omroep zijn of haar #MeToo-verhaal kan doen.

2 november 2017
VRT-ceo Lembrechts meldt aan Bart De Pauw en zijn echtgenote Ines De Vos, die samen productiehuis Koeken Troef runnen, dat de samenwerking stopgezet wordt na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. In een mail die avond vragen De Vos en De Pauw om meer uitleg.

7 november 2017
De Pauw en zijn advocaat krijgen uitleg van de preventieadviseur en de manager beroepsethiek van de VRT. Het gesprek wordt opgenomen door Bart De Pauw. Die opname lekt in het voorjaar van 2021 in Telefacts.

9 november 2017
De affaire wordt publiek omdat Bart De Pauw zelf in een video het nieuws meldt dat de VRT eenzijdig de samenwerking met hem stopgezet heeft.

11 november 2017
Het parket van Mechelen vordert een onderzoeksrechter om mogelijke feiten van Bart De Pauw onder de loep te nemen. Het parket handelt op eigen initiatief, en dus niet na een klacht van of tegen Bart De Pauw. Een van de eerste onderzoeksdaden die de onderzoeksrechter stelt, is een huiszoeking bij de VRT.

3 januari 2018
In Humo’s Pop Poll wordt Bart De Pauw ‘man van het jaar’. Hij wordt door de lezers ook verkozen tot ‘bekwaamste tv-figuur’ en staat ook op de tweede plaats in de categorie ‘lul van het jaar’.

Januari 2018 Bart De Pauw wordt voor het eerst verhoord door de onderzoeksrechter.

7 februari 2018
Knack meldt dat Bart De Pauw niet langer zaakvoerder is van Koeken Troef, hij blijft wel aandeelhouder van het productiehuis.

13 februari 2018
Dag Allemaal meldt dat Bart De Pauw ‘in onderling overleg’ uit de productie van de De collega’s-film van Jan Verheyen stapt. De Pauw had een klein rolletje in die film.

2 mei 2018
ATV meldt dat Katoen Natie, het bedrijf van ondernemer Fernand Huts, het productiehuis van Bart De Pauw gevraagd heeft om het cultuurproject ‘Vossen’ uit te werken.

9 november 2018
Bart De Pauw vraagt via zijn advocaten toegang tot de verzegelde envelop met de eerste twee meldingen bij de VRT.

23 februari 2019
Het zesde seizoen van Twee tot de zesde macht, voorheen gepresenteerd door Bart De Pauw, gaat van start met Jeroen Meus als presentator.

17 mei 2019
Bart De Pauw krijgt geen inzage in de klachten over grensoverschrijdend gedrag.

15 februari 2020
Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelt zich burgerlijke partij in de zaak-De Pauw, meldt adjunct-directeur Liesbet Stevens in De Standaard.

8 maart 2020
Vier zendt Influencers uit. De sketchshow van Koeken Troef begint pal op vrouwendag.

29 mei 2020
Volgens het parket van Mechelen zijn er ‘voldoende bezwaren’ in het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag om Bart De Pauw door te verwijzen naar de correctionele rechtbank voor belaging en ‘digitale overlast’.

8 september 2020
Bart De Pauw tekent geen bezwaar aan en dus verwijst ook de raadkamer van Mechelen hem door naar de correctionele rechtbank.

9 oktober 2020
Bart De Pauw, zijn echtgenote en zijn kinderen eisen een schadevergoeding van de VRT. Volgens het gezin De Pauw blijkt uit het strafdossier dat de VRT de samenwerking heeft stopgezet ‘zonder enig bewijs’. De VRT laat op 14 november 2020 weten dat ze niet ingaat op die vraag tot schadevergoeding.

17 oktober 2020
‘Ik ken de waarheid. En ik kan daarmee leven’, zegt De Pauws echtgenoot Ines De Vos in een interview in Het Laatste Nieuws.

6 januari 2021
Een week voor de eerste procesdag maken negen vrouwen in een persbericht hun identiteit publiek.

14 januari 2021
Op de eerste zitting van het proces wordt de agenda vastgelegd, maar Bart De Pauw en zijn advocaten vragen opnieuw om de verzegelde envelop met de eerste twee meldingen in te kijken. Die demarche vertraagt het proces maar lichtjes: op 11 februari wordt dat verzoek officieel geweigerd.

4 februari 2021
Telefacts Nu onthult de opname van een gesprek tussen de VRT en Bart De Pauw. Ines De Vos wordt uitgebreid geïnterviewd. De reportage roept verontwaardiging op, velen vinden haar te eenzijdig.

15 februari 2021
Als reactie op de haat die de enkele actrices uit de dossier-De Pauw online over zich heen kregen, lanceren zij de hashtag #streepinhetzand.

26 februari 2021
De start van het proces wordt vastgelegd op 13 oktober, het zal twee dagen duren.

12 april 2021
Op VTM begint De omgekeerde wereld, een quiz met Matthias Coppens, het is het eerste programma dat Koeken Troef ooit maakte voor de zender. Het programma wordt na drie afleveringen verschoven naar de zomer.

6 oktober 2021
VTM meldt dat drie nieuwe vrouwen zich gemeld hebben bij advocate Christine Mussche in het verhaal rond Bart De Pauw. De drie getuigenissen veranderen niets aan de loop van het proces.

12 april 2021

13 oktober 2021
Het proces gaat van start. Na de pleidooien van Christine Mussche en An-Sofie Raes, de advocates die alle vrouwen vertegenwoordigen, eist het openbaar ministerie een gevangenisstraf van één jaar voorwaardelijk. Als Bart De Pauw veroordeeld wordt, moet hij ook een cursus volgen om meer inzicht te krijgen in de kant van de slachtoffers. Ook psychologische begeleiding ligt op tafel.

14 oktober 2021
Op de tweede en laatste dag van het proces pleitten de advocaten van Bart De Pauw fors en vragen de vrijspraak. Op het einde van de dag neemt ook Bart De Pauw zelf het woord, met excuses. ‘Ik heb nooit iemand pijn willen doen, wat niet betekent dat ik dat niet soms heb gedaan. Dat was niet opzettelijk.’

25 november 2021
Bart De Pauw wordt veroordeeld voor belaging van vijf vrouwen en voor cyberstalking van één vrouw. Voor de feiten bij acht andere vrouwen wordt hij ­vrij­gesproken. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De Pauw en de burgerlijke partijen hebben dertig dagen tijd om in ­hoger beroep te gaan.