Direct naar artikelinhoud
Opvoeden

Vader moet door het stof nadat zijn belabberde opvoedtechnieken viraal gaan

.Beeld Getty Images/Image Source

Een Amerikaanse vader heeft zich uitgebreid verontschuldigd nadat er op Twitter een storm van verontwaardiging was opgestoken. De man had zijn hongerige 9-jarige dochter urenlang laten worstelen met een blikopener en een blik bonen.

John Roderick, een Amerikaanse muzikant, podcaster en vader van een 9-jarige dochter, deelde zaterdag op Twitter hoe hij “het ultieme leermoment” in zijn schoot geworpen kreeg toen zijn dochter hem vroeg om bonen klaar te maken. 

Toen ze hem een blik bonen en een blikopener bracht omdat ze zelf niet wist hoe ze daarmee aan de slag moest, besloot Roderick dat ze het zelf moest uitzoeken. Vervolgens bracht hij uitvoerig verslag uit van haar zes uur durende strijd om het blik te openen. 

‘We eten niet voor het blik open is’

Hij schreef onder meer dat hij haar aanspoorde om “de onderdelen en het blik te bestuderen, en te bedenken wat de uitvinder van de blikopener dacht toen hij hetzelfde probleem probeerde op te lossen”. “Ik zei haar: schatje, geen van ons beiden zal eten vooraleer we dit blik bonen openkrijgen.” 

Maar in plaats van lof voor wat hij beschouwde als een “leermoment”, werd ‘bean dad - zoals hij inmiddels werd genoemd - overspoeld met beschuldigingen van mishandeling.

Roderick postte op dinsdag een uitvoerige verontschuldiging op zijn website. “Ik begreep tijdens het posten van dat verhaal niet dat veel van de taal die ik gebruikte mensen instinctief deed denken aan het misbruik dat ze zelf door een ouder hebben ervaren. Niemand zou moeten opgroeien met een ouder die hen fysiek of emotioneel martelt.”

Hij drukte zijn diepe spijt uit voor de pijn en het verdriet die zijn woorden hebben veroorzaakt, en stelde ook dat hij het verhaal “slecht verteld” heeft. “Ik vermeldde er niet bij hoe we gelachen hebben, hoe we een kom pistachenoten deelden terwijl we aan het probleem werkten, of dat we kort ervoor nog een uitgebreid ontbijt gegeten hadden.”