President Trump blijft oproepen tot verzet tegen verkiezingsuitslag

Mike Pence en Donald Trump © belga

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter zijn plaatsvervanger Mike Pence opnieuw opgeroepen een stokje te steken voor de officiële vaststelling dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen in november heeft gewonnen.

De Amerikaanse president Donald Trump vroeg Mike Pence ‘buitengewone moed’ te tonen en kiesmannen/vrouwen terug te sturen uit staten waar volgens Trump tijdens de stembusgang de regels in strijd met het recht zijn veranderd om de Democraten frauduleus aan een overwinning te helpen. De zitting van beide kamers van het Amerikaanse parlement is later op woensdag en doorgaans een formaliteit.

‘Alles wat Mike hoeft te doen is ze terugsturen en dan winnen we’, aldus Trump. Hij gaat ervan uit dat vicepresident Pence niet alleen een ceremoniële rol heeft bij de plechtige vaststelling in het gebouw van het Congres, het Capitool, van wat het Electoral College heeft gestemd. In het Amerikaanse stelsel krijgt de winnende partij in een staat alle aan die staat toebedeelde kiesmannen/vrouwen die de uiteindelijke uitslag bepalen. Voor Biden moeten zoals de wet voorziet 306 kiesmannen stemmen, en voor Trump 232.

Het wordt algemeen echter aangenomen dat Pence zich bewust is van het feit dat zijn rol uitsluitend ceremonieel is. De plechtigheid is in het leven geroepen om de uitslagen te bekrachtigen en niet om er aan te tornen. Pence zou ook zelf tegen Trump hebben gezegd dat hij niks meer voor hem kon doen. Het is wel mogelijk dat parlementsleden bezwaren zullen maken tegen de uitslagen in fel betwiste staten. Dat leidt waarschijnlijk voornamelijk tot debatten van elk 2 uur en oponthoud. De ceremonie met Congresleden en de vicepresident duurt normaal circa een half uur, maar Amerikaanse media vrezen dat het dit keer dagen kan duren.

Bezwaren

Twaalf Republikeinse senatoren hebben aangekondigd dat ze inderdaad bezwaren zullen maken. Volgens de conservatieve zender Fox News zou de invloedrijke fractieleider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat Mitch McConnell zijn partijgenoten echter tot de orde roepen. Een stemming kan Republikeinen in een lastig parket brengen als zij kleur moeten bekennen ten opzichte van president Trump, die met zijn achterban nog altijd als een belangrijke machtsfactor binnen de partij geldt.

Een uiteindelijke stemming kan onder anderen pijnlijk uitpakken voor Pence en McConnell, die naar verluidt niet op een stemming zit te wachten. Vijftien jaar geleden maakten bijvoorbeeld twee Democratische volksvertegenwoordigers bezwaar tegen de kiesmannen/vrouwen van Ohio. Zij meenden dat er in de verkiezingen in Ohio was geknoeid. Het leidde tot een debat in zowel het Huis van Afgevaardigden als in de Senaat. Die veegden na een stemming het bezwaar van tafel en de kiesmannen uit Ohio stemden zoals voorzien.

De zitting begint om 19.00 uur Belgische tijd. Ondertussen stromen in Washington duizenden aanhangers van Trump toe na een oproep van het staatshoofd om te komen betogen. De president zal hen om 17.00 uur Belgische tijd toespreken. De plaatselijke autoriteiten hebben de demonstranten gewaarschuwd om hun vuurwapens thuis te laten en hebben de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om de protesten in goede banen te leiden. In een reeks tweets blijft Trump woensdag volhouden dat er fraude is gepleegd, ook bij de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen in Georgia. Hij stelde onder meer dat de organisatie van de verkiezingen in zijn land ‘slechter is dan die van derde wereldlanden’. Ook twitterde hij dat staten hun stemmenaantallen willen ‘corrigeren’.

Partner Content