Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

‘Als Pence het juiste doet, winnen we’: Trump blijft verkiezingsuitslag betwisten in toespraak

President Donald Trump tijdens zijn speech in Washington DC.Beeld REUTERS

De ontslagnemende Amerikaanse president Donald Trump heeft een toespraak gegeven voor zijn aanhangers, die in Washington protesteren tegen de officiële goedkeuring van de verkiezingsuitslag door de beide kamers van het Congres. De speech, over vertrouwde Trump-thema’s als verkiezingsfraude, was bij vlagen behoorlijk ongestructureerd.

, en

De toespraak van Trump verliep volgens beproefd recept. Met claims over (onbewezen) verkiezingsfraude van Biden: “Joe had 80 miljoen computerstemmen. Kijk maar naar derdewereldlanden, hun verkiezingen zijn eerlijker dan die van ons”, klonk het onder meer. De uittredende president ging verder in op de volgens hem vervalste verkiezingen, in een toespraak die bij momenten bepaald warrig werd.

“We zijn hier allemaal verzameld in de hoofdstad Washington voor één belangrijke reden: om onze democratie te redden”, vervolgde Trump. “Ze hebben de pandemie gebruikt om te frauderen met de verkiezingen. De Democraten hebben de grootste verkiezingsdiefstal ooit gepleegd, onder het mom van het Chinese virus.”

Daarnaast waren er bloemetjes voor hardcore Trump-getrouwen als Rudi Giuliani. “Rudi heeft ballen, in tegenstelling tot veel anderen in de Republikeinse partij. Hij is een van de meest briljante advocaten van het land en hij noemt dit een schande.” Waarna meteen een veeg uit de pan volgde naar wie Trump niét volgt: “Er zijn veel zwakke Republikeinen, het zijn zielige Republikeinen.”

Het Congres moet later vandaag de uitslag van die presidentsverkiezingen goedkeuren.  Trump voerde daarbij de druk op Mike Pence op, zijn partijgenoot die de zitting voorzit. “Als Mike Pence het juiste doet, dan winnen we de verkiezingen. Doet hij dat niet, dan zal het een trieste dag zijn voor ons land”, aldus Trump, die daarmee schijnt te twijfelen aan zijn nummer twee.

Mike Pence zit als vice-president de bijeenkomst voor van het Amerikaanse Congres om de stemmen van het kiescollege te bekrachtigen. Zijn rol is echter uitsluitend ceremonieel, iets wat Trump steeds schijnt te vergeten. De plechtigheid is in het leven geroepen om de uitslagen te bekrachtigen en niet om er aan te tornen. Pence zou ook zelf tegen Trump al hebben gezegd dat hij niks meer voor hem kan doen. De zitting zal naar alle verwachting wel worden verstoord door enkele Republikeinse Senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden, die al hebben aangegeven dat ze de uitslagen niet zullen bekrachtigen. Een grote meerderheid zal dat wellicht echter wel doen. 

‘Als Pence het juiste doet, winnen we’: Trump blijft verkiezingsuitslag betwisten in toespraak
Beeld EPA

Ondertussen trekken zowel Trump als zijn entourage de uitslag van de Senaatsverkiezingen in Georgia in twijfel net zoals ze eerder - overigens ongefundeerd - de uitslag van de presidentsverkiezingen weigerden te erkennen. 

Donald Trump verloor die verkiezingen in november van zijn Democratische uitdager Joe Biden. Trump weigert zijn nederlaag echter toe te geven en spreekt zonder bewijs van fraude. Vandaag heet het dat stemmachines een “geheim luik” hadden om te knoeien met de verkiezingsuitslag.

‘Als Pence het juiste doet, winnen we’: Trump blijft verkiezingsuitslag betwisten in toespraak
Beeld EPA

Aanhangers van Trump hadden eerder al aangekondigd dat ze vandaag de ‘Save America March’ (Red America Demonstratie) organiseren in Washington. Trump riep zijn fans via Twitter op om deel te nemen aan de betoging in de buurt van het Witte Huis. Zijn zoon Donald Trump Jr., zijn advocaat Rudy Giuliani en John Eastman, een professor in de rechten, spraken de toehoorders al toe.

Giuliani en Eastman spuiden de klassieke samenzweringstheorieën, maar kwamen vandaag ook met een nieuwe op de proppen. Eastman beweert dat de machines die momenteel in Georgia gebruikt worden om de stemmen te tellen, een geheim luik hebben waarin vooraf een aantal voor de Democraten bestemde stemmen in opgeslagen werden. Aan het einde van de verkiezingsdag zouden die dan uitgereikt zijn op basis van het aantal stemmen dat de Democraten nog nodig zouden hebben om te winnen. Ook nu weer is het wachten op enig geloofwaardig bewijs voor die theorie.

Dominion Voting Systems, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de stemmachines, dwong pro-Trump-media vorige maand om hun valse fraudeclaims in te trekken, en dreigde met een rechtszaak. Ondertussen heeft een medewerker van Dominion de Trump-campagne aangeklaagd voor laster.

Aanhangers van president Trump verzamelen zich in Washington.Beeld EPA