©  AFP

“Schabouwelijk schouwspel” in Washington D.C.: “Hier zal president Trump een zeer zware tol voor betalen”

De taferelen uit Washington D.C., waar woensdag duizenden betogers het Capitool bestormden en de certificatie van de verkiezingsoverwinning van Joe Biden ophielden, zijn ongezien. Dat zeggen ook de professoren en Amerika-kenners Kristiaan Versluys en Frank Albers. “Dit is de logische conclusie van het meest rampzalige presidentschap uit de Amerikaanse geschiedenis, een trieste ontknoping van vier jaar haat en verdeeldheid zaaien.”

Jef Van Hoofstat

“Dit is nog nooit gebeurd in de Amerikaanse geschiedenis”, zegt een verbouwereerde Kristiaan Versluys, professor Amerikaanse cultuur aan de UGent. “Dit is zonder voorgaande. Het erge is: het zal ook helemaal niets veranderen aan de uitslag van de presidentsverkiezingen. Maar het is natuurlijk een schabouwelijk schouwspel. Ik zit hier ook te kijken naar de beelden van betogers die het gebouw zijn binnengedrongen: ongehoord. Dit zal politieke consequenties hebben: dit zal zeer grote schade toebrengen aan de reputatie van president Trump, hier zal hij een zeer zware tol voor betalen. Samen met het verlies van de twee cruciale Senaatsraces in Georgia, is dit een geweldige knauw in zijn prestige. Ik denk dat zijn invloed na 20 januari nu wel zeker fel verminderd zal zijn.”

Ook Frank Albers, professor Amerikaanse cultuur aan de UAntwerpen noemt de taferelen in Washington D.C. “ongezien”. “Luister naar de journalisten op de Amerikaanse televisiezenders: dit heeft niemand ooit gezien. Het zijn hallucinante beelden. Dat dit een schok door Amerika stuurt is evident: Democraten én Republikeinen zijn hier duidelijk ernstig door geschokt.”

“Al moet ik tegelijk ook zeggen: dit moest er wel van komen. Het is de logische conclusie van het meest rampzalige presidentschap uit de Amerikaanse geschiedenis, een trieste ontknoping van vier jaar haat en verdeeldheid zaaien. De meeste mensen die toch al tegen Trump waren, zullen zeggen: ‘Zie je wel!’. En aan de andere kant heb je ongetwijfeld vele miljoenen ernstig van de realiteit vervreemde mensen die zullen blijven zeggen dat Trump gelijk had. Het begint sekte-achtige neigingen te vertonen: wie gaat er in de stoel van de Senaatsvoorzitter zitten voor een selfie? De meeste zijn natuurlijk wel gefilmd: het lijkt me logisch dat hierop straks talloze arrestaties en processen zullen volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer