Direct naar artikelinhoud
AchtergrondAnderlecht

Plots was Van Eetvelt het vijfde wiel aan de wagen bij Anderlecht

Karel Van Eetvelt bij zijn aanstelling als CEO begin 2020.Beeld Tim Dirven

Alweer verschuivingen bij RSC Anderlecht. Op 1 april verlaat Karel Van Eetvelt de club als CEO, Jos Donvil volgt hem op. Die personeelswissel zou de efficiëntie ten goede moeten komen.

, en

Amper één jaar zal de passage van Karel Van Eetvelt (54) bij Anderlecht duren. Van Eetvelt, een supporter in hart en nieren, wilde zijn club weer naar de hoogdagen van weleer leiden. Een zware missie, gezien de financiële problemen, maar wel een waar hij aan begon met een sterke rechterhand: Wouter Vandenhaute was negen maanden geleden extern adviseur.

Nog voor het officiële begin van zijn periode als CEO werd het nieuwe sportieve organigram bij RSCA al bekrachtigd. Peter Verbeke, die de overstap maakte van AA Gent, zou samen met Vincent Kompany het sportieve beleid uittekenen. De rol van Michael Verschueren werd flink teruggeschroefd.

Het waren woelige maanden voor Van Eetvelt. Midden augustus maakte Kompany bekend dat hij zou stoppen met voetballen om hoofdcoach van RSCA te worden. Frank Vercauteren was het kind van de rekening – na Pär Zetterberg weer een zuur vertrek voor een clubicoon. Ook Luc Nilis liep een tijdje mee als spitsentrainer en maakt een goede indruk. Maar hij kon zich helemaal niet vinden in het beperkte contract dat RSCA hem aanbiedt. Een pijnlijke affaire voor de club en voor Nilis.

Dankbaar

Eind mei veranderde alles toen Marc Coucke aan Vandenhaute vroeg om voorzitter te worden en de baas van Flanders Classics zich in die rol steeds meer ging smijten. Kwam daarbij dat Anderlecht Jos Donvil aanwierf als COO, waardoor Van Eetvelt dag na dag minder ruimte zag om zich te profileren als strateeg. Hij was, ondanks zijn kwaliteiten, het vijfde wiel aan een wagen geworden.

Nu Vandenhaute sinds gisteravond officieel preses is – zijn aandelen bij makelaarskantoor Let’s Play zijn verkocht – en Van Eetvelt zo nog prominenter naar de achtergrond dreigde te verdwijnen, trekt die laatste zich terug. “Om Wouter alle ruimte te geven om Anderlecht te doen groeien”, zei Van Eetvelt.

“Ik ben hem dankbaar voor wat hij voor de club heeft gedaan”, sprak Vandenhaute, die al jaren een goede vriend is van Van Eetvelt. “We zijn in zeer moeilijke omstandigheden moeten starten. Samen ontwikkelden we een duidelijk herstelplan, werkten we aan een betere interne structuur en zetten we een scherp sportief kader neer. Sinds ik voorzitter ben geworden, is onze rolverdeling gewijzigd. En nu ik officieel benoemd ben, heeft Karel beslist om terug te treden.”

Club saneren

Op Anderlecht waren er de laatste tijd veel bazen. Vandenhaute, Verbeke-Kompany voor het sportieve en Donvil voor de dagelijkse werking. Met Van Eetvelt daar ergens tussenin was er weinig duidelijkheid, wat contraproductief werkte. Als Van Eetvelt op 1 april uit dat organigram verdwijnt, zal men efficiënter kunnen werken, klinkt het. Het moet daarbij gezegd: er was niemand te vinden die natrapte richting Van Eetvelt, de appreciatie blijft. Al was het maar omdat hij de club saneerde, een ondankbare taak.

Anderlecht kampte met flinke tekorten en de coronacrisis hielp daar niet bepaald bij. De recordkampioen sloot 2019-2020 af met een recordverlies van 36 miljoen euro en de schuldenberg gaat richting de 100 miljoen. Een besparingsronde alleen volstond niet om de put te dichten, dus verkocht Anderlecht zijn beste speler voor een recordbedrag. Jérémy Doku trok naar Stade Rennais voor 27 miljoen euro, bonussen exclusief.

Van Eetvelt presenteerde op de raad van bestuur meermaals een financieel herstelplan. Daarin zat onder meer een flinke kapitaalverhoging vervat, met de investering van vers geld en omzetting van schulden in kapitaal. De B-aandeelhouders hielden die deur echter gesloten, al is er volgens Anderlecht wel een oplossing op komst. “De gesprekken verlopen constructief en kunnen wellicht binnenkort afgerond worden”, zo klonk het gisteren.

Ex-topman BASE

Ook Van Eetvelt zelf, die telefonisch weinig commentaar kwijt wilde, was in het persbericht galant. “Ik wens iedereen bij de club uit de grond van mijn hart moed en volharding om te geraken waar Anderlecht thuishoort: aan de top. Voor Anderlecht mogen werken was een jongensdroom. Ik ga de huidige leiding de komende maanden helpen om de overgang vlot te laten verlopen. Ik ga de tijd nemen om over mijn toekomst na te denken.”

Jos Donvil: "Ik ben enthousiast dat ik mee kan helpen aan het uitbouwen van de club op de ingeslagen weg."Beeld Photo News

Op Anderlecht is het al duidelijk wie Van Eetvelt zal vervangen als CEO: Jos Donvil. In de praktijk verandert er niet zo heel veel, wat maakt dat er op de bureaus van het oefencomplex allerminst onrust heerst. “Ik ben enthousiast dat ik mee kan helpen aan het uitbouwen van de club op de ingeslagen weg”, reageerde Donvil.

Voor de voetbalfan is Donvil een grote onbekende. In de zakenwereld is hij wel een grote naam. Donvil, afkomstig uit Dilbeek en voorzitter van de lokale provincialer KFC Wambeek Ternat, is de ex-topman van telecombedrijf BASE. In het verleden werkte hij ook voor VOO en Nethys en was hij aandeelhouder bij Zulte Waregem. Donvil, die als sponsor vaak op Sclessin kwam maar naar eigen zeggen geen Standard-fan is, staat bekend als een vakman. Hij liet de voorbije maanden op RSCA een zeer goede indruk na.