Direct naar artikelinhoud
Bestorming Capitool

Obama: ‘Geweld aan Capitool was schande, maar geen verrassing’

Barack Obama.Beeld European Press Agency (EPA)

Oud-president Barack Obama vindt dat Donald Trump medeverantwoordelijk is voor de gewelduitbarsting bij het Capitool. Volgens Obama heeft zijn opvolger de mensen ertoe aangezet. In een verklaring wijst Obama daarbij op de ongefundeerde leugens door Trump over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Trumps voormalige tegenstander Hillary Clinton noemt de bestormers van het Capitool ‘binnenlandse terroristen’.

en

Video wordt geladen...

Obama noemt de bestorming van het Capitool “een schande” voor de Verenigde Staten. “Maar we zouden ons voor de gek houden als dit als een verrassing komt.”

De oud-president roept de Republikeinse leiders op een verantwoordelijke keuze te maken. “Ze kunnen deze weg blijven volgen en de vuurtjes blijven opstoken. Of ze kunnen voor de realiteit kiezen en de eerste stappen zetten om de branden te blussen. Ze kunnen Amerika kiezen.” Verder looft Obama de Republikeinen die hardop de gebeurtenissen van woensdag hebben veroordeeld.

Ter verantwoording roepen

De Trump-aanhangers die het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington bestormden om te voorkomen dat het Congres de verkiezingsuitslag zou vaststellen, zijn “binnenlandse terroristen”, zegt voormalig presidentskandidate en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. De voormalige first lady stelt op Twitter dat de schuldigen terecht moeten staan.

“Vandaag hebben binnenlandse terroristen het fundament van onze democratie aangevallen: de vreedzame machtsoverdracht na vrije verkiezingen”, aldus Clinton, die het in de verkiezingen van 2016 opnam tegen Donald Trump. “We moeten de rechtstaat herstellen en hen ter verantwoording roepen. Democratie is kwetsbaar. Onze leiders moeten hun verantwoordelijkheid nakomen om die te beschermen.”

Lucifer

Ook haar echtgenoot en oud-president Bill Clinton veroordeelt de bestorming van het parlementsgebouw, die hij een “ongekende aanval” op het land noemt. Net als mede-oud-presidenten George W. Bush en Barack Obama haalt Clinton hard uit naar scheidend president Donald Trump, die volgens Clinton heeft aangezet tot het geweld dat minstens één vrouw fataal werd.

“Vandaag hebben we een ongekende aanval op ons Capitool, onze Grondwet, en ons land gezien”, stelt Clinton in een verklaring. De massale aanval op het parlementsgebouw is volgens de Democraat uit Arkansas het gevolg van “vier jaar van giftige politiek” en opzettelijke misleiding.

“De lucifer is aangestoken door Donald Trump en degenen die hem het fanatiekst hebben gefaciliteerd, onder wie velen in het Congres, om de uitslag van verkiezingen die hij heeft verloren ongedaan te maken”, aldus de 74-jarige oud-president.