Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Biden officieel bekrachtigd als president, Trump belooft vlotte machtsoverdracht

Biden officieel bekrachtigd als president, Trump belooft vlotte machtsoverdracht
Beeld AFP

Joe Biden is nu ook formeel bekrachtigd als volgende president van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Congres heeft bevestigd dat Biden 306 kiesmannen achter zich krijgt, tegenover 232 voor huidig president Donald Trump. Die laatste belooft een ‘ordelijke’ machtsoverdracht.

“Joe Biden en Kamala Harris worden de president en vicepresident volgens de stemmen die ons zijn aangeleverd.” Huidig vicepresident Mike Pence erkende, na de stemming over de kiesmannen.

Die stemming ging, na de chaos van gisteren, toch door. Ze werd wel even onderbroken omdat de Republikeinen verzet aantekenden tegen de verkiezingsuitslag in Pennsylvania. De Senaat en vervolgens ook het Huis van Afgevaardigden verwierpen dat verzet echter, waarna niets de formele bekrachtiging van Biden nog in de weg stond. In de andere staten waren immers geen schriftelijke bezwaren ingediend.

Wat in november al duidelijk was, werd uiteindelijk door Pence bevestigd: Biden krijgt 306 kiesmannen achter zich, Trump moet het stellen met 232 kiesmannen.

Op 20 januari zal Biden de eed afleggen als nieuwe president. Dat zal, vanwege corona, digitaal gebeuren.

‘Ordelijke machtsoverdracht’

Zittend Amerikaans president Donald Trump verzekert in een nieuwe mededeling dat de overdracht van de macht op 20 januari “ordelijk” zal verlopen, “ook al ben ik het compleet niet eens met de uitslag van de verkiezingen, en geven de feiten mij gelijk”.

Volgens Trump komt met de verkiezing van Biden “een einde aan de meest geweldige ambtstermijn ooit in de Amerikaanse geschiedenis”, daarmee naar zichzelf verwijzend. “Ik heb altijd gezegd dat we ons gevecht om te verzekeren dat enkel legale stemmen worden geteld, verder zetten. Dit is enkel het begin van onze strijd om Amerika weer groots te maken.”