Links: de politie die gisteravond Trump-aanhangers richting het Capitool doorlaat. Rechts: de opgetrommelde Nationale Garde aan het Lincoln Memorial bij protesten van Black Lives Matter (archiefbeeld van juni).
Volledig scherm
Links: de politie die gisteravond Trump-aanhangers richting het Capitool doorlaat. Rechts: de opgetrommelde Nationale Garde aan het Lincoln Memorial bij protesten van Black Lives Matter (archiefbeeld van juni). © RV en AP

Zwaarbewapende Nationale Garde bij Black Lives Matter-betoging, amper tegenstand gisteren: critici stellen vragen bij opvallend verschil

Een video die circuleert op Twitter laat zien hoe de politie een barricade zelf zou verplaatst hebben en zo tientallen Trump-aanhangers het zwaarbeveiligde Capitool in Washington liet binnendringen. Ondertussen komt er steeds meer kritiek op het verschil in aanpak van de rellen van gisteren en eerdere protesten van Black Lives Matter.

18 reacties

  • Nico Herbots

    3 jaar geleden
    @Joris J: bij BLM was de opkomst hoger en een minderheid heeft inderdaad geplunderd en gebrand. De meeste betoogden echter vreedzaam, maar werden niet in beeld gebracht. Manipulatie door de media. Ook niet onbelangrijk: de inzet. BLM kwam er omdat zwarten geëxecuteerd werden door schietgrage politie bij het minste vergrijp of zelfs nog maar een vermoeden. Hier was de reden 'we kunnen niet tegen ons verlies'. Zet die 2 tgo elkaar en dan zie je toch dat die aanhoudende moorden iets ernstiger zijn.
  • Paul van de velde

    3 jaar geleden
    Misschien dat de agenten de oproep van Trump wilden gebruiken opdat het capitool werd bestormd. Politieagenten hebben ook een voorkeur voor een president, misschien is die voorkeur wel degelijk Trump en hoopten ze nog op één of andere promotie.
  • willem sliggers

    3 jaar geleden
    Dat geeft een niet zulk een fraai beeld van de politieke top in de Verenigde Staten. De niet blanke bevolking word nog steeds gediscrimineerd.
  • Michael Aerts

    3 jaar geleden
    Ik heb beide acties gezien. Bij BLM sloegen ze de mensen verrot. Deze morgen ontbrak enkel nog dat ze enkel de terroristen een kopje koffie aangeboden. Ze dreven ze vriendelijk een honderdtal meter achteruit en lieten ze dan even rusten! Er zijn zelfs selfies van sommigen met de Capitol politie? Schandalig optreden van terroristen en politie.
  • Frederik Lootens

    3 jaar geleden
    Stop met te zeggen dat de politie alles toeliet.4 doden is dat nog niet genoeg?