Direct naar artikelinhoud
ReconstructieZaak-De Pauw

‘Je zag er smoking hot uit’: voor 9 vrouwen was het stalking, voor Bart De Pauw ‘wederzijdse verliefdheid’

Tv-maker Bart De Pauw.Beeld Joost De Bock

Het was geen bekende tv-actrice, maar een onderneemster die zich als eerste burgerlijke partij stelde tegen Bart De Pauw. Dymphne Poppe (32) werkte voor haar overstap naar de modewereld bij zijn productiehuis Koeken Troef!. ‘Hij bezorgde me nachtmerries’, zegt ze. De Pauw: ‘Het was een soort verliefdheid.’

“Wat zag je er weer smoking hot uit. Ik zou je willen neuken. Ik ben zelfs bereid me kaal te scheren en Make A Wish in te schakelen om deze droom te realiseren.” Het was Ella-June Henrard (28) die op een zondagochtend in mei 2017 wakker werd met dit tekstbericht van Bart De Pauw. Drie minuten later stuurde hij al een nieuwe sms. “Sorry, dat was er zo over.” “Ja, dat vind ik ook”, antwoordde de actrice, toen 23. De Pauw: “Probeer het als een compliment te beschouwen. En vertel het niet tegen X (een collega met wie ze allebei samenwerkten, BJM).”

De Pauw heeft zich tegenover de speurders verantwoord voor dat bericht, dat Henrard bewaard had op haar gsm. Hij was die nacht naar eigen zeggen stevig doorgezakt op een feestje ter ere van It’s Showtime, een fictiereeks die hij schreef en de maand nadien te zien zou zijn op Play en Play More van Telenet. Henrard speelt in die reeks Rebecca, de stiefzus van spilfiguur Kenny (22), die het wil maken in de showbizz. De Pauw gaf aan zijn ondervragers toe dat dat ene bericht er los over was, zoals hij zelf ook vrijwel onmiddellijk schreef aan Henrard. Hij had – volgens zijn verklaring – te veel gedronken.

Incontournabel

Ella-June Henrard is een van de negen vrouwen die zich in de loop van het gerechtelijk onderzoek tegen Bart De Pauw burgerlijke partij stelden. Allemaal werkten ze op een of andere manier met Bart De Pauw samen, zowel voor als achter de schermen. Ellen Lloyd (34) is vandaag lingerieontwerpster. In 2014 werkte zij als styliste voor Twee tot de zesde macht, het tv-programma dat bedacht en tot 2017 gepresenteerd werd door Bart De Pauw. Persoonlijk reageren wil niemand van de burgerlijke partijen. 

De negen vinden dat de televisiemaker zijn macht misbruikte. De Pauw was in de tv-wereld incontournabel. Hij had Buiten de zone bedacht, had met zijn Schalkse ruiters ooit meer dan 2 miljoen kijkers gehaald en maakte Het geslacht De Pauw, dat uitgeroepen werd tot beste Belgische programma van 2004. Veel actrices en medewerkers voelden zich afhankelijk van hem op het vlak van loon of carrière, zeker jonge actrices.

Ze zien een rode draad in de berichten die De Pauw stuurde. Doorgaans begonnen die vrij onschuldig. Maar volgens sommigen bleef hij maar avances maken, ook als ze ‘neen’ hadden gezegd. Voor hen was het stalking. Op het proces dat volgende week donderdag begint, moet hij zich verantwoorden voor ‘elektronische belaging en stalking’. Aanvankelijk werd hem ook ‘seksisme’ ten laste gelegd, maar dat werd niet weerhouden.

Maaike Cafmeyer

Bart De Pauw werd tijdens het onderzoek minstens vier keer uitgebreid ondervraagd. Zijn eerste verhoor duurde zeventien uur. In de wandelgangen van het gerechtsgebouw in Mechelen klinkt het dat dat verhoor even moest worden stilgelegd omdat het de beschuldigde te machtig werd toen hij hoorde dat Maaike Cafmeyer (47) bij de klagers zat. Zij speelde zijn echtgenote in de succesreeks Het geslacht De Pauw.

Hij zag de West-Vlaamse als zijn maatje. Hij sprak in zijn verhoor over een “wederzijdse verliefdheid” tijdens de opnames van de tv-reeks. Ze stuurden elkaar liefdesberichten. Dat was volgens De Pauw geen geheim: volgens zijn verklaring vertelde Cafmeyer op een gegeven moment dat haar man zo’n pikant bericht van hem onderschepte. Daarop zou die haar gsm hebben stukgemaakt. Ze zetten de relatie stop.

De Pauw en Cafmeyer in 'Het geslacht De Pauw', waarin ze echtgenoten speelden.Beeld VRT - Lies Willaert

Volgens De Pauw konden hij en Cafmeyer ook daarna nog door dezelfde deur. Toen de twee niet lang na het incident naar Oostenrijk moesten voor opnames, ging ook haar man mee, als crewlid. De actrice uit Torhout bleef nauw contact houden en samenwerken met de televisiemaker, tot het schandaal in november 2017 losbarstte. Haar stem zou op een van de laatste brainstormsessies op Koeken Troef! nog opgenomen zijn, zoals daar wel vaker gebeurt. Uit die klankopnames zou niet blijken dat Cafmeyer een probleem had met De Pauw. Ze zou in zijn aanwezigheid vrolijk voor de dag komen en grappen maken.

In een eerste verklaring tegenover de speurders ontkende Cafmeyer dat ze een seksuele relatie had gehad met De Pauw. Tijdens een nieuw verhoor gaf de actrice daarna toe dat ze daarover had gelogen. Een relatie hebben met een getrouwde man is enerzijds geen misdrijf en anderzijds ook geen reden om iemand te belagen.

Journaliste Catherine Ongenae (49) had destijds een bijrol in Het geslacht De Pauw. In haar burgerlijke partijstelling verklaarde Ongenae dat zij als een soort van buffer optrad tussen Maaike Cafmeyer en Bart De Pauw. De Pauw zou haar daarom bestookt hebben met een spervuur aan sms’en. Volgens haar schrapte hij haar om die reden ook uit de televisiereeks.

3.000 sms’en

De eerste vrouw die zich burgerlijke partij stelde, was overigens geen bekende tv-actrice. Dat was Dymphne Poppe, 32 jaar en oprichtster van een hippe schoenenzaak met bar in Gent. Van 2012 tot 2015 werkte Poppe als programmamaker voor Koeken Troef!. Volgens haar aanklacht bezorgde Bart De Pauw haar nachtmerries en ging ze met een slecht gevoel naar haar werk. Poppe verklaarde dat ze twee jaar een seksuele relatie had met De Pauw. Volgens onze informatie spreekt hij dat tegen. Hij zou haar klacht niet goed begrijpen omdat ze zelf nooit zou hebben aangegeven dat er een probleem was.

Met een andere stagiaire wisselde De Pauw honderden berichten uit. De speurders reconstrueerden dat hij die jonge vrouw vooral ’s nachts berichten stuurde. Alles samen gaat het over een 3.000-tal tekstberichten, in een klein halfjaar tijd. De Pauw verzond iets meer dan de helft van die sms’en, de stagiaire iets minder dan de helft. Zij had nog heel wat van die tekstberichten op haar gsm staan. Onderzoek van de speurders toonde aan dat er ook honderden berichten ontbraken, zowel van haar als van Bart De Pauw.

Tijdens haar eerste ondervraging verklaarde de vrouw dat ze op zich geen last had van de aandacht van de televisiemaker. Ze zou gezegd hebben dat ze besefte dat hij verliefd op haar was, maar dat die liefde niet wederzijds was. “Daarom had ik het gevoel dat ik de bovenhand had in die gesprekken.” Maanden later sloot ze zich alsnog aan bij de klagers.

‘Hele en halve relaties’

De Pauw vertelde aan familie, kennissen en trouwe medewerkers dat zijn probleem eigenlijk te herleiden is tot het feit dat hij te snel verliefd wordt. Hij zou die gevoelens niet kunnen verbergen en daaruit vloeiden volgens hem hele en halve relaties voort. Hij zou dat ook aan de speurders hebben verklaard en aan zijn vrouw hebben opgebiecht, in telefoontjes die werden afgeluisterd door de rechercheurs.

Toen de VRT sprak over een patroon van amoureuze avances die onschuldig beginnen, escaleren en overgaan in een vorm van stalking bleek dat Bart De Pauw er ook van beschuldigd werd een vrouw ’s nachts aan haar woning te hebben gestalkt. Volgens het dossier was dat Liesa Naert, de 38-jarige actrice uit Brugge die bij het grote publiek vooral bekend is van haar rol als Saskia uit Willy’s en Marjetten.

De Pauw gaf volgens onze bronnen tijdens een ondervraging toe dat hij inderdaad een keer ’s nachts aan Naerts voordeur stond. Volgens hem was dat omdat ze er plots mee dreigde hun geheime relatie bekend te maken aan Ines, de vrouw van De Pauw. Hij zou daarop naar eigen zeggen in paniek in zijn auto gesprongen zijn om haar op andere gedachten te brengen. In zijn versie zou de actrice hem buiten hebben laten staan.

Of zijn verklaringen aan de speurders al dan niet geheel of gedeeltelijk worden tegengesproken of weerlegd in het 2.000 bladzijden tellende dossier, is onduidelijk. De vrouwen wilden gisteren hun reactie beperken tot wat ze ’s ochtends naar buiten hadden gebracht. Ook hun advocate Christine Mussche was onbereikbaar voor commentaar. Michaël Verhaeghe, een van De Pauws twee advocaten, weigerde eveneens in te gaan op inhoudelijke vragen.