‘Vrijdag versoepelingen noch verstrengingen op Overlegcomité’

De persconferentie na het Overlegcomité eind november. ©  BELGA

Het Overlegcomité van vrijdag dient om de ­coronacrisis te evalueren, ­eerder dan om bij te sturen.

Jan-Frederik Abbeloos

Vrijdagnamiddag komen de verschillende regeringen van België opnieuw samen in het Overlegcomité. Het overleg is digitaal en na afloop staat geen persconferentie gepland. ‘Dat zegt al iets’, geeft een federale bron aan. Lees: veel staat er niet te gebeuren.

Daarvoor liggen de cijfers nog veel te ver van de ‘veilige haven’ die is afgesproken. Met gemiddeld 1.693 nieuwe besmettingen en 145 dagelijkse hospitalisaties noteren we het dubbele van de drempelwaarden van 800 besmettingen en 75 hospitalisaties. Het is ook afwachten of de huidige daling van de cijfers zich even snel blijft doorzetten. Experts verwachten pas tegen april, ten vroegste maart, versoepelingen (DS 6 januari).

Eerder deze week benadrukte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) dat het te vroeg is om al te versoepelen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) sloot zich daar woensdag in het Vlaams Parlement bij aan. ‘Het is tamelijk eenvoudig. Er zijn drempels gezet. We zullen die vrijdag niet bereikt hebben. De positie die wij innemen, en ik voel aan dat daar consensus over is onder de ­regeringen, is geen verstrenging en geen versoepeling.’