Francis Weitz is al jaren op de vlucht voor justitie. ©  rr

Voortvluchtige diamanthandelaar riskeert 40 maanden celstraf

Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft veertig maanden gevangenisstraf en 4.000 euro boete geëist tegen de Antwerpse diamanthandelaar Francis Weitz, omdat hij collega-diamantairs voor bijna 10 miljoen euro zou hebben opgelicht. De 66-jarige Weitz is al jaren op de vlucht voor justitie.

vdaa

Eerst hield hij zich schuil in Canada, maar nadat hij daar voor een eerste keer werd gearresteerd vluchtte hij naar Israël, waar hij sinds 2015 verblijft.

De feiten waarvoor Francis Weitz terechtstaat zijn vrij eenvoudig. In 2011 en 2012 kreeg hij van andere diamanthandelaars aanzienlijke partijen diamanten in consignatie. Hij maakte gebruik van een verschillende firma’s en tussenpersonen, zodat zijn leveranciers niet in de gaten hadden dat ze hun diamantvoorraden hadden toevertrouwd aan één en de dezelfde afnemer.

Op het moment dat hij de diamanten in consignatie kreeg, verkocht hij de diamanten met verlies door. De leveranciers werden nooit betaald.

Volgens het openbaar ministerie kon het fraudeschema alleen maar werken dankzij de hulp van tussenpersonen. Zo vervolgt het OM ook de Antwerpse handelaar Isak B., die in opdracht Weitz diamanten zou hebben afgenomen. Tegen B. vordert het openbaar ministerie 15 maanden gevangenisstraf en 2.000 euro boete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen